Tesla Model Y SUV stiže sledeće godine

O Tesla Model Y – SUV električnom automobilu priča se još od 2015. godine, a poslednje informacije koje je kompanija juče prosledila svojim akcionarima kaže da će njegova proizvodnja započeti pre kraja 2020. godine.

PCPress.rs Image

Ovaj proizvođač automobila još uvek nije predstavio prototip Modela Y, što se očekuje u toku ove godine. Za razliku od ostalih Tesla električnih vozila, Model Y će se najverovatnije proizvoditi u novoj gigafabrici u Nevadi. Razlog za to je što Elon Mask predviđa da će ovaj model biti bolje prodavan od Modela 3. Očekuje se i da bi cena proizvodne linije za Model Y trebala da bude znatno niža od linije za Model 3 koja se nalazi u Fremontu u Kaliforniji, jer je izgrađena na istoj platformi, a i 75% komponenti im je zajedničko. To će omogućiti i brži proizvodni proces, jer je većina delova za ovaj model već iztestirana u realnom radu i svi eventualni problemi su već otklonjeni.

U pismu koje je poslato akcionarima navodi se da će 2019. godina biti veoma uzbudljiva za kompaniju. Model 3 će postati globalni proizvod, profitabilnost poslovanja će postati održivo pozitivna, otvara se nova gigafabrika u Šangaju, a počinje se i priprema alata za proizvodnju Modela Y.

Pročitajte i:  Tesla traži od dobavljača da izbegavaju Kinu 

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,