ERP 2024

Tesla može da tuži kupce Cybertruck-a ako preprodaju svoja vozila

Tesla je objavila da ima pravo da tuži vlasnike Cybertruck vozila, ukoliko u kratkom vremenu nakon kupovine preprodaju svoje automobile. Za sada nije jasno da li se ta odluka odnosi samo na nekolicinu korisnika koji su prvi dobili svoja vozila, ili će se primenjivati i u budućnosti.

PCPress.rs Image

Nekoliko nedelja pre početka prodaje Cybertruck-a, Tesla je izmenila svoj ugovor o kupovini, u kome je dodala stavku u kojoj „zabranjuje“ korisnicima da preprodaju svoj automobil periodu od godinu dana nakon kupovine. Navedeno je da bi, u tom slučaju, od kupaca mogla da se traži odšteta od 50.000 dolara ili veća, ukoliko je auto podat za veću sumu. Takođe, ti kupci će biti stavljeni na „crnu listu“ i kompanija im nikad više neće prodati ni jedno Tesla vozilo.

Nakon što se ta informacija pojavila na društvenim mrežama, Tesla je ovu klauzulu navodno uklonila iz ugovora. Međutim, kupci Cybertruck-a koji su platili 120.000 dolara za Foundation Series konfiguraciju vozila, dobili su ugovore u kojima još uvek stoji sporna kaluzula.

Pročitajte i:  Tesla ulaže 3 milijarde u Indiju

U njoj je još navedeno da, ukoliko kupac želi da proda vozilo pre isteka godine dana od kupovine, mora da se obrati Tesli, koja će otkupiti vozilo. Cena otkupa bila bi umanjena za 25 centi po pređenoj milji, kao i za troškove održavanja i eventualnih oštećenja. Jedini način da se Cybertruck u tom periodu proda nekom trećem licu, a da se izbegne tužba, je da Tesla odbije da otkupi vozilo i da izda potvrdu vlasniku vozila da može da otuđi svoje vlasništvo.

Još uvek nije jasno da li će se to pravilo primenjivati na sve Cybertrack kupce, ili samo za Foundation Series verziju vozila.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: