Tesla patentirala vodeno grejanje sedišta

Sistemi za grejanje sedišta obično bolje zvuče na papiru, nego u stvarnosti. Troše mnogo energije i posle nekoliko minuta upotrebe obično prestaju da budu prijatni za osobe koje sede na sedištima. Ako je suditi po patentnoj prijavi koja je predata u februaru, a sada je i objavljena, Tesla ima rešenje za to.

PCPress.rs Image

Kompanija je predstavila inovaciju koja, bar u teoriji, zvuči mnogo bolje od tradicionalnih sistema za zagrevanje sedišta. Radi se o promeni da se sedišta umesto vazduhom, zagrevaju toplom vodom. Inače, klasični sistemi grejanja sedišta imaju mnogo mana – zbog ventilacije kroz više slojeva sunđera njihova efikasnost nije dobra, pri čemu se pojedine površine zagrevaju više od drugih, troše mnogo energije, a i zbog veličine sedišta sa ugrađenim grejanjem su prilično debela.

Umesto toga, Teslin patent omogućava da se grejanje (ali i hlađenje) fokusira samo na one delove sedišta s kojima putnik dolazi u kontakt. Oni su to osmislili tako što će se sedišta praviti od dva sloja materijala, pri čemu će donji sloj omogućiti prolazak tečnosti. Jedino što je ovde još potrebno je jedinica koja će zagrevati (ili hladiti) tečnost i pumpa koja će je sprovoditi kroz sedište. Ovaj sistem je daleko jeftiniji od vazdušnog hlađenja i energetski je efikasniji.

Pročitajte i:  Norveški fond za bogatstvo će glasati protiv Muskovog bonusa od 56 milijardi dolara u Tesli

Kao i većina drugih tehnologija ugrađenih u Tesla automobile i ovaj patent deluje prilično nekonvencionalno, ali znajući Mask-a, ne bi nas čudilo da se vrlo brzo nađe u nekom od narednih modela Tesla električnih automobila.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: