BIZIT plus

Tesla ponovo smanjuje cene Modela 3 i Modela Y

Kompanija je već smanjila cene Modela S i Modela X u septembru.

PCPress.rs Image

Drugo smanjenje cena za manje od mesec dana

Tesla smanjuje cene određenih Modela 3 i Modela Y u Sjedinjenim Državama. Ovaj potez kompanije predstavlja drugo smanjenje cena za manje od mesec dana. Tesla smanjuje cene svojih vozila drugi put zaredom zbog toga što nije uspela da ispuni očekivanja tržišta u vezi sa brojem isporučenih vozila.

Cena za Model 3 kreće od 38.990 dolara dok je prethodno iznosila 40.240 dolara. Model 3 Long Range sada košta 45.990 dolara (umesto 47.240 dolara). Takođe, Model 3 Performance sada ima novu cenu od 50.990 dolara (prethodno 53.240 dolara). Takođe, cena Model Y Performance SUV je sada smanjena sa 54.490 na 52.490 dolara.

Ovu su manja smanjenja u poređenju sa gotovo 20 odsto manjim cenama koje su objavljene u septembru za Model S i Model X. Takođe, ovo nisu tako velika smanjenja u poređenju sa promenama cena koja su se dogodila u martu. U martu, cene Modela X bile snižene za oko 10.000 dolara.

Pročitajte i:  Tesla radi na razvoju robotaksija

Tesla je počela da eksperimentiše sa cenama krajem 2022. godine

Kompanija je sada smanjila troškove kako bi se suočila sa usporavanjem potrošnje i povećanom konkurencijom u domenu električnih vozila. Proizvođač automobila pripisuje pad u trećem kvartalu time što fabrike nisu bile u mogućnosti da proizvode vozila zbog radova odnosno promenama u procesima proizvodnje. Od januara, Tesla je smanjila cenu Modela 3 za oko 17 odsto a Modela Y za 26 odsto.

Elon Musk je jasno dao do znanja da je spreman da u kratkom roku prioritet da obimu i tržišnom udelu pre nego profitnim maržama. “Mislim da ima smisla žrtvovati marže u korist proizvodnje više vozila”, rekao Musk u julu. Međutim, kompanija i dalje veruje da će dostići svoje ciljeve za 2023. godinu. “Sekvencijalni pad obima bio je posledica planiranog vremena bez proizvodnje zbog nadogradnje fabrike. Naš cilj za 2023. godinu da proizvedemo 1,8 miliona vozila ostaje nepromenjen“, navodi Tesla.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,