ePlaneta

Tesla povlači 200.000 vozila zbog neispravnosti zadnje kamere

Problem je softverski i sprečava rad kamere kada se vozilo kreće u rikverc.

PCPress.rs Image

Ozbiljan sigurnosni problem

Tesla povlači 200.000 vozila u SAD zbog neispravne rezervne kamere. Prema izveštajima, kamere ne rade kada se automobili vozi u rikverc. To predstavlja ozbiljan sigurnosni problem i osnovni razlog postojanja tih kamera. Prema informacijama, Tesla je obradila 81 zahtev za garanciju koji je potencijalno povezan sa ovim problemom.

Opoziv obuhvata određene modele Y, S i X iz 2023. godine. Tesla je ranije navela da je isporučila 1,8 miliona vozila u 2023. godini. Shodno tome ovo povlačenje čini više od 10 odsto ukupne godišnje proizvodnje kompanije. Nacionalna uprava za saobraćajnu bezbednost u SAD (NHTSA) izdala je saopštenje o ovom pitanju. NHTSA je navela da je problem softverski.

Svi automobili koji se nalaze na spisku koriste Teslin “Full Self-Driving” računar 4.0 sa softverskom verzijom od 2023.44.30 do 2023.44.30.6, ili 2023.44.100. Vlasnici Tesla vozila mogu proveriti koju softversku verziju koriste. Prema izveštajima NHTSA-e, Tesla je izdala bežičnop softversko ažuriranje kako bi ispravila grešku.

Pročitajte i:  Tesline isporuke se smanjile drugi kvartal za redom u odnosu na prethodnu godinu

Tesla je postala svesna problema u decembru i odlučila se za povlačenje vozila 12. januara. Korisnici će dobiti pismo upozorenja o problemu do 22. marta. Kompanija tvrdi da nije bilo nesreća, povreda ili smrtnih slučajeva povezanih a da prethodno imaju veze sa ovim problemom.

Ovo poslednje povlačenje stiže nakon samo šest nedelja nakon što je Tesla povukla preko dva miliona vozila zbog ozbiljnih problema sa sigurnošću vezanim za sistem napredne asistencije vozaču “Autopilot”. Takođe, i taj problem je rešen putem bežičnog softverskog ažuriranja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,