BIZIT plus

Tesla premešta sedište iz Kalifornije u Teksas

Ispostavilo se da Tesla ne gradi samo fabriku u Ostin-u u Teksasu, već takođe premešta svoje sedište. Elon Musk je to najavio na poslednjem godišnjem sastanku akcionara kompanije. Tada je rekao da Tesla i dalje planira da proširi proizvodnju u svojoj kalifornijskoj fabrici za 50 odsto.

PCPress.rs Image

U svom tipičnom ciničnom maniru, Musk se sakrio iza brige o radnicima, rekavši da postoji “ograničenje u pogledu veličine koju možete graditi u području kopna oko zaliva”, takođe su cene kuća visoke, što znači duga putovanja za radnike koji moraju da žive negde drugde. Naravno, brigu za radnike je demonstrirao u jeku pandemije koronavirusa, kada je terao radnike da rade u fabrikama uprkos tome što je virusom zaraženo preko 400 radnika fabrike u Kaliforniji.

Da li ovaj potez predstavlja iznenađenje?

Elon Musk je ranije rekao da će preseliti Teslino sedište iz Kalifornije nakon što je blokada koronavirusa primorala kompaniju da obustavi proizvodnju u državi. On je čak i naredbe o zaključavanju nazvao „fašističkim“ kada je bilo govora o zaradi 2020. godine. Zatim se lično preselio iz LA u Austin nekoliko meseci kasnije. Međutim, vredi napomenuti da se Tesla sada nalazi u državi u kojoj ne može da prodaje svoje automobile direktno kupcima. Ovakav pristup je od početka definisan, zbog zakona o zastupanju.

Pročitajte i:  Grok će uskoro biti dostupan premium korisnicima X-a

PCPress.rs Image

Preseljenje Musk-a u Teksas podrazumeva da će plaćati manje poreza. Država nema porez na dohodak građana, dok Kalifornija ima neke od najvećih stopa poreza na dohodak u zemlji. Dalje, država nudi kompanijama poreske olakšice za izgradnju objekata u državi prema Teksaškom zakonu o ekonomskom razvoju.

Tokom sastanka, akcionari su takođe glasali o predlozima za poboljšanje upravljanja kompanijom. The New York Times je saopštio da su složili oko većine predloga osim par spornih situacija. Jedna od njih je zahtevala objavu izveštaja o naporima da se poveća efikasnost koja se odnosi na radna mesta. Sa tim se kompanija nije složila.

Tesla je u prošlogodišnjem izveštaju rekla da je njeno rukovodstvo u SAD-u i dalje uglavnom podrazumeva ljude bele boje kože i muške populacije, dok radna snaga iznosi 79 posto muškaraca i 34 posto belaca.

Pre samo nekoliko dana, kompaniji je naloženo da plati 137 miliona dolara odštete bivšem radniku Owen-u Diaz-u. Tužilac je optužio proizvođača automobila da je zatvarao oči pred diskriminacijom i rasnim zlostavljanjem radnika dok radio u fabrici u Fremont-u u Kaliforniji.

Pročitajte i:  AI će postati pametniji od čoveka do kraja 2025.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: