BIZIT plus

Tesla smanjila mogući domet modela Y za 32 kilometara

Tesla je smanjila procene dometa za dva modela Y vozila, Model Y Long Range i Model Y Performance, za šest odsto. Ovo smanjuje domet modela Y Long Range na 500 kilometara sa 532 kilometara i Model Y Performance na 458 kilometara sa 490 kilometara. Nedavno lansirani i povoljni model Y pogon na zadnje točkove nije pogođen i zadržava svoj domet od 420 kilometara.

PCPress.rs Image

Prethodno preuveličavanje ili neki drugi razlog?!

Ne postoji zvaničan razlog zašto je Tesla snizila procene dometa, ali odavno je u industriji nešto kao javna tajna da kompanija ima tendenciju da preuveličava ove metrike. U stvari, Južna Koreja je izrekla pozamašnu kaznu kompaniji upravo iz tog razloga. Takođe su postojale optužbe da Tesla ima „diverzioni tim“ u osoblju kako bi otkazala ili minimizirala pritužbe na usluge vezane za opseg.

Drugim rečima, kompanija je verovatno napravila ovaj potez tako da njene procene dometa tačnije odražavaju stvarnost. Nije da su stare procene bile čiste laži. Proračuni dometa su samo pretpostavili savršene vremenske uslove sa savršenim vozačem koji upravlja vozilom sa maksimalnom efikasnošću. U stvarnom svetu, to je veoma retko slučaj.

Pročitajte i:  NHTSA zaključila istragu o Teslinom Autopilotu

EPA sprovodi mnoge od ovih testova i priznaje da će se netaknuti uslovi vožnje vrlo retko podudarati sa stvarnim varijablama. U tom cilju, agencija daje proizvođačima malo slobode u podizanju ili snižavanju procena opsega nakon sprovođenja sopstvenih testova. Mnogi proizvođači odlučuju da dobrovoljno smanje procenu dometa kako bi bolje odgovarali očekivanjima vozača. Izgleda da je Tesla otišao u drugom pravcu.

Čak i Teslini algoritmi priznaju ove netačnosti. Ako u potpunosti napunite model Y i postavite odredište koje je udaljeno 420 kilometara, navigacioni algoritam će vas automatski usmeriti kroz Supercharger. Da je domet zaista bio, recimo, 532 kilometara, to ne bi trebalo da radi.

Za sada, ove promene se odnose samo na izdanja Long Range i Performance Model Y. Ne znamo da li će druga Teslina vozila dobiti revidirane procene dometa. Kompanija nema odeljenje za odnose sa javnošću/komunikacije, na tipičan način Elona Maska, tako da nema kome da se obrati za više informacija.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: