BIZIT plus

Tetovaža kao uređaj za praćenje zdravlja

Južna Koreja razvija tetovažu za praćenje zdravlja.

PCPress.rs Image

Nanotehnološka tetovaža

Južnokorejci uskoro bi mogli da nose uređaj u sopstvenom telu u obliku tetovaže po želji koji će ih automatski upozoravati na potencijalne zdravstvene probleme.

Istraživači na Korejskom institutu za nauku i tehnologiju (KAIST) u gradu Daejeon razvili su elektronsko mastilo za tetoviranje napravljeno od tečnog metala i ugljeničnih nanocevi koje funkcioniše kao bioelektroda. Priključenjem na uređaj za elektrokardiogram (EKG) ili drugi biosenzor, postojaće mogućnost slanja očitavanje otkucaja srca i drugih vitalnih znakova kao što su glukoza i laktat.

Istraživači imaju za cilj da se na kraju projekta u potpunosti odlobode biosenzora.

„U budućnosti se nadamo da ćemo povezati bežični čip integrisan sa ovim mastilom, tako da možemo da komuniciramo, odnosno da šaljemo signal dvosmerno između našeg tela i spoljnog uređaja“, rekao je vođa projekta, Steve Park.

Monitori na kojima će biti prikazani rezultati u teoriji mogli da se nalaze bilo gde. Tako bi pacijenti kod kuće mogli da prate svoje zdravlje.

Pročitajte i:  Južna Koreja ulaže 7 milijardi dolara u industriju čipova

Mastilo je neinvazivno i napravljeno je od čestica na bazi galijuma, mekog, srebrnog metala koji se takođe koristi u poluprovodnicima ili termometrima. Ugljične nanocevi ukrašene platinom pomažu u vođenju električne energije dok obezbeđuju izdržljivost.

“Kada se nanese na kožu, čak ni trljanjem tetovaža se ne skida, što nije moguće samo sa tečnim metalom”, rekao je Park.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: