TikTok kaže da radnici u Kini imaju pristup podacima evropskih korisnika

TikTok je rekao korisnicima da neki od njegovih zaposlenih u Kini imaju pristup podacima naloga u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji. Gigant društvenih mreža se našao pod lupom vlasti širom sveta, uključujući Veliku Britaniju i SAD, zbog zabrinutosti da bi podaci mogli biti prosleđeni kineskoj vladi.

TikTok kaže da radnici u Kini imaju pristup podacima evropskih korisnika

TikTok negira navode da koristi platformu za praćenje podataka

TikTok poriče da bi se mogao koristiti za praćenje američkih građana. Iako TikTok trenutno čuva podatke o evropskim korisnicima u SAD-u i Singapuru, on je usredsređen na ograničavanje broja zaposlenih koji imaju pristup evropskim korisničkim podacima. Pristup je podložan nizu bezbednosnih kontrola i protokola za odobravanje.

Britanski parlament zatvorio je svoj TikTok nalog u avgustu nakon što su poslanici izrazili zabrinutost zbog rizika da podaci budu prosleđeni kineskoj vladi. Visoki poslanici i kolege pozvali su da se nalog ukloni dok TikTok ne pruži verodostojna uveravanja da se nikakvi podaci ne mogu predati Pekingu.

Nadzorni organ ispituje TikTok-ovu obradu ličnih podataka dece i da li je postupio u skladu sa zakonima EU u vezi sa prenosom ličnih podataka u druge zemlje, kao što je Kina. U junu ove godine TikTok je saopštio da je migrirao informacije američkih korisnika na servere koje vodi američki softverski gigant Oracle u Ostinu. Prošlog meseca, TikTok je demantovao izveštaj da je kineski tim u ByteDance-u planirao da koristi aplikaciju za praćenje lokacija američkih građana.

Pročitajte i:  Muzika Taylor Swift se vratila na TikTok 

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: