TikTok, Meta i X tuže Ohajo

Grupa koju čine TikTok, Snapchat, Meta i druge tehnološke kompanije tužile su prošle nedelje Ohajo zbog zakona koji je na čekanju a kojim se zahteva da deca dobiju saglasnost od roditelja za upotrebu aplikacije društvenih mreža.

PCPress.rs Image

Zakon kojim se zahteva da deca dobiju saglasnost od roditelja za upotrebu aplikacije društvenih mreža, deo je zakona o državnom budžetu koji je potpisan tokom jula. Na snagu treba da stupi 15. januara ove godine. Administracija Ohaja je podstakla ovu meru kao način kako bi se zaštitilo mentalno zdravlje dece. Vlast je izašla sa stavom da su društveni mediji „namerno zavisni“ i štetni za decu.

Grupa tehnoloških kompanija je podnela tužbu protiv državnog tužioca Dejva Josta i protiv samog zakona. U parnici se tvrdi da zakon Ohaja, koji zahteva da deca mlađa od 16 godina dobiju saglasnost roditelja za upotrebu društvenih mreža i igrica, sprečava slobodu govora i da je preširok i nejasan.

Ovim zakonom se od kompanija društvenih medija zahteva da roditeljima ukažu na sve osobine privatnosti, tako da su roditelji obavešteni o sadržaju koji je cenzurisan ili modifikovan na profilu njihove dece.

Pročitajte i:  TikTok pokušava da sredi funkciju "For You"

Ovo nije prvi zakon koji je tražio od društvenih mreža veću opreznost a ni prva tužba protiv sličnih zakona. Grupa je protiv veoma sličnih ograničenja pravno pobedila u Kaliforniji, ali i u drugim državama.

U Ohaju je tužba izazvala veliku buru kako od strane pravosuđa tako i do različitih organizacija. Gotovo većina smatra da su ovakve tužbe skandalozne ali očekivane. Javnost deli stav da kompanije znaju da njihovi algoritmi štete deci i da imaju katastrofalne zdrastvene i mentalne ishode.

Izvor: ctvnews.ca

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,