BIZIT plus

Tinejdžeri ne vole metaverzum i ne koriste VR

Facebook i Instagram beleže konstantan pad kada je broj korisnika u pitanju, pa je kompanija Meta računala da će situaciju popraviti novi veštački svet. Metaverzum izgleda ipak nije rešenje.

PCPress.rs Image

Prema rezultatima istraživanja, čak 50% tinejdžera ne privlači ideja o metaverzumu, pa ne nameravaju da nabave VR uređaje kako bi se priključili novom trendu. Potrebnu opremu poseduje tek 26% mladih ispitanika, ali je tek 5% koristi svakog dana. Čak je 68% reklo da sebe smatraju gejmerima, što odgovara kompaniji Meta, budući da je u decembru 2021. godine lansirala nešto što se zove Horizon Worlds, a predstavlja socijalnu i gejming platformu.

To nije jedini metaverzum – Sony i Lego su nedavno investirali milijarde u Epic metaverzum koji je namenjen najmlađima. Giganti su najavili da udruženim snagama rade na tome da budući metaverzum bude bezbedan za decu. U saopštenju stoji da je u pitanju virtuelno iskustvo u kojem bi najmlađi mogli da uživaju kada novi veštački svet postane realnost. Iako nije najjasnije o kakvom se sistemu radi, u tekstu se navodi da su u planu alatke koje su prilagođene mlađim uzrastima.

Pročitajte i:  WhatsApp sada omogućava da prikačite do 3 poruke u četovima

Sigurno je da će se u budućnosti promeniti načini na koji društvene mreže funkcionišu, pa bi nešto nalik na metaverzum moglo da bude sledeći korak. Mlađe generacije su one koje najpre usvajaju moderne tehnologije, pa ostaje da se vidi hoće li se stav prema metaverzumu nadalje menjati.

Izvor: PC Gamer

Facebook komentari: