Tkanina kao kompjuter: Umetnost pametne odeće

Google i druge kompanije već neko vreme rade na pametnoj odeći sa integrisanim strujnim kolima, te je došlo vreme da se postavi pitanje šta bi bilo kada bi neka tkanina sama formirala strujno kolo? Upravo se tim problemom bavi The Embroidered Computer, interaktivna instalacija Irene Posch i Ebru Kurbaka koja je prikazana na bijenalu u Istambulu.

PCPress.rs Image

Naime, instalacija je došla u obliku tkanine koja funkcioniše kao 8-bitni elektro-mehanički kompjuter napravljen od zlata, lanenog platna, hematita, drveta, srebra i bakra, pa podseća na neki dekorativni proizvod koji je ukusno ukrašen. Kreatori kažu da instalacija istražuje digitalne tehnologije koje okružuju čovečanstvo, te ljudske interakcije sa njima. Tkanina ima pokretne releje, koji liče na one koji su korišćeni pre pojave poluprovodnika. Dominantni materijal je zlato, a zbog velike provodne moći, koje je raspoređeno u šablone koji su formirani tako da prate logiku jednostavnih 8-bitnih kompjutera.

PCPress.rs Image

Tako je dekorativni predmet postao i funkcionalan, te se radi o izložbenoj varijanti koja predstavlja pomalo ironični osvrt na istoriju i Jacquard Loom koji je kreiran daleke 1804. godine, a koja bi mogla da posluži kao uvod u neke nove tehnologije kreiranja pametne odeće.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: