Toshiba otišla sa Tokijske berze nakon 74 godine

Period turbulencija i skandala doveli su do propasti jednog od najvećih japanskih brendova koji je sada prešao u privatno vlasništvo grupe investitora.

PCPress.rs Image

Preuzimanje je vredno 14 milijardi dolara

Konglomerat prelazi u privatno vlasništvo grupe investitora predvođene privatnom firmom Japan Industrial Partners (JIP). U privatnom vlasništvu koje je vođeno od strane Japan Industrial Partners (JIP) učestvuju i druge kompanije: finansijska firma Orix, kompanija za proizvodnju električne energije Chubu Electric Power i proizvođač čipova Rohm.

Preuzimanje vredno 14 milijardi dolara dovodi Toshibu pod domaći nadzor nakon dužih sukoba sa stranim investitorima. Ovi sukobi su imali parališući efekat na kompaniju koja se bavi proizvodnjom baterija, čipova, nuklearnom i odbrambenom opremom.

“Toshiba sada ulazi u značajan korak ka novoj budućnosti sa novim akcionarom”, navela je kompanija u saopštenju. “Toshiba će ceniti kontinuirano razumevanje i podršku svojih zainteresovanih strana”.

Jošu uvek nije jasno u kojem će se obliku Toshiba na kraju naći pod novim vlasnicima. Izvršni direktor Taro Shimada ostaje na svojoj funkciji nakon preuzimanja. On će pažnju usmeriti na digitalne usluge visokog profita.

Pročitajte i:  Toshiba priprema HDD-ove kapaciteta većeg od 30 TB

Kompanija zapošljava oko 106.000 ljudi

Podrška JIP-a poremetila je raniji plan kompanije da se udruži sa državnim fondom. Neki stručnjaci iz industrije smatraju da bi razdvajanje Toshibe moglo biti bolja opcija. “Problemi kompanije na kraju su proizašli iz kombinacije loših strateških odluka i loše sreće”, rekao je Damian Thong, šef istraživanja u Macquarie Capital Securities kompaniji.

“Nadam se da će putem prodaje, resursi kompanije i ljudski talenti pronaći nove domove gde će moći da razviju svoj puni potencijal.”

Vlada Japana će pažljivo pratiti situaciju. Kompanija zapošljava oko 106.000 ljudi a neki od njenih operacija se smatraju ključnim za nacionalnu bezbednost.

Četiri izvršna direktora JIP-a pridružiće se odboru, kao i po jedan iz investitorskih firmi Orix i Chubu Electric. Novom menadžmentu pridružiće se i viši savetnik iz glavnog zajmodavca, Sumitomo Mitsui.

Toshiba je već počela sa koracima ka budućnosti. Kompanija se udružuje sa Rohm kompanijom. Toshiba i Rohm će zajednički investirati 2,7 milijardi dolara u proizvodne pogone za zajedničku proizvodnju čipova za upravljanje napajanjima.

Pročitajte i:  Toshiba priprema hard diskove kapaciteta preko 30TB

Kompanija treba da se povuče iz poslova sa nižim profitom. Zatim, treba da razvije jače komercijalne strategije za neke od svojih naprednih tehnologija, izjavila je Ulrike Schaede, profesorka japanskog poslovanja na Univerzitetu Kalifornija u San Diegu.

“Ako menadžment može da pronađe način da inženjere zaista angažuje u aktivnostima inovacija, mogu da postanu važan igrač”, rekla je Schaede. “Oni su kompanija koja poseduje „duboku tehnologiju“.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,