Toshiba priprema HDD-ove kapaciteta većeg od 30 TB

Toshiba je objavila da su u svojoj laboratoriji, zahvaljujući upotrebi novih storage tehnologija, uspeli da naprave HDD-ove kapacitata iznad 30 TB. Kompanija trenutno istražuje varijante sa Heat-assisted Magnetic Recording (HAMR) i Microware-assisted Magnetic Recording (MAMR) tehnologijama. Prema njihovim navodima, ove tehnologije će omogućiti hard diskove visokog kapaciteta koji su neophodni data centrima i cloud provajderima.

PCPress.rs Image

Iz kompanije su objavili da su već uspešno demonstrirali HDD-ove kapaciteta 32 TB zasnovane na HAMR tehnologiji, kao i diskove od 31 TB sa MAMR tehnologijom. HAMR verzija koristi 10 ploča kapaciteta 3.2 TB, za koju tvrde da će biti spremna za šire testiranje tokom sledeće godine. To verovatno znači da bi na enterprise tržištu mogla da se nađe tokom 2026. godine. MAMR verzija koristi 11 ploča, što je prvi put u industriji da HDD ima više od 10 ploča. Toshiba navodi da su u oba HDD-a implementirani Shingled Magnetic Recording (SMR) tehnologija i unapređeno procesiranje signala.

Trenutno najveći kapacitet koji Toshiba nudi na polju enterprise HDD-ova je 22 TB (MG10F serija). Ovi diskovi koriste konvencionalnu strukturu sa 10 ploča i Conventional Magnetic Recording (CMR) tehnologiju. Međutim, svi proizvođači HDD-ova smatraju da je CMR tehnologija dostigla svoj vrhunac i da sa njom nije moguće postići veće gustine podataka, pa time ni povećati kapacitet. Zato je sada aktuelna „trka“ ko će pre izbaciti HAMR diskove na tržište u dovoljnim količinama da zadovolji potrebe tržišta.

Pročitajte i:  Toshiba priprema hard diskove kapaciteta preko 30TB

Ova tehnologija se razvija već duže od 10 godina, a Seagate je trenutno lider u tom segmentu. Oni su prvi uspeli da iznesu na tržište 32 TB HAMR HDD-ove, koji su zbog ograničene proizvodnje dostupni samo nekolicini velikih kupaca. Prošle godine Seagate je objavio da je konačno uspeo da proizvede (i isporuči) dovoljno ovih diskova, da generiše profit.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *