BIZIT plus

Toyota kupuje Lyft self-driving diviziju

Lyft je odlučio da proda Level 5, svoj interni development tim koji se bavio razvojem autonomnih vozila. Kompanija je u ponedeljak objavila informaciju da će ta divizija biti prodata kompaniji Toyota za 550 miliona dolara. Japanska kompanija želi da taj tim integriše u svoj Woven Planet Holdings, centar koji se bavi istraživačkim aktivnostima na istu temu. Pripajanjem Level 5 tima, dobiće se moćan razvojni tim koji okuplja oko 1.200 najtalentovanijih inženjera u toj oblasti.

toyota

Razlog za prodaju je što će ovim potezom troškovi Lyft-a za razvoj značajno opasti i smatra se kao važan korak ka cilju da kompanija konačno postane profitabilna. Suosnivač i predsednik Lyft-a, John Zimmer, smatra da će se taj cilj dostići do kraja ove godine. Inače, Lyft nije prva kompanija koja je prodala svoju diviziju koja se bavi razvojem autonomnih vozila. Pre njih, to je već uradio Uber.

Interesantno je i da Toyota radi sa kompanijom Aurora koja je kupila prošle Uber-ovu Advanced Technologies-Group-u, razvojni tim. Ovaj tim radi na razvoju autonomnih taksija, a do kraja ove godine planiraju da počnu sa testiranjem samovozećih kombija.

Pročitajte i:  Salesforce kao holističko biznis rešenje

Inače, Toyota se obavezala da će odmah po zaključivanju ugovora platiti Lyft-u 200 miliona dolara, dok će preostalih 350 miliona dolara isplaćivati u narednih pet godina.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: