Toyota otvorila pristup svojim patentima za hibridne i električne automobile

Veliki japanski proizvođač automobila, Toyota, obezbedila je besplatan i royalty-free pristup do svojih skoro 24.000 patenata koji se odnose na tehnologije elektrifikacije automobila. Na ovaj potez kompanija se odlučila jer želi da pomogne drugim proizvođačima automobila da prihvate tehnologije smanjene emisije štetnih gasova i smanjenja potrošnje fosilnih goriva u vozilima.

PCPress.rs Image

Globalno gledano, ovi patenti predstavljaju suštinske tehnologije koje mogu da se primene u razvoju različitih tipova električnih vozila. Inače, ovo nije prvi put da se Toyota odlučuje na sličan potez – 2015. godine je ponudila slobodan pristup do svojih 5.680 patenata koji se tiču baterija za električna vozila.

Japanski proizvođač se ovog puta nije zadržao samo na tome. On je obećao da će omogućiti i besplatnu tehničku podršku svim proizvođačima automobila u razvoju i prodaji električnih i hibridnih vozila koji budu koristili Toyota motore, baterije, kontrolne uređaje i njihove druge sisteme za elektrifikaciju vozila.

Iako iza ovog poteza stoji i način da poveća svoju zaradu, Toyota naravno akcenat stavlja na promociju upotrebe električnih vozila, kao i na svoju ulogu u smanjenju efekata klimatskih promena. Ako se broj električnih ili delimično električnih vozila značajno poveća u narednih 10 godina, oni će postati standard, a Toyota očekuje da će imati značajnu ulogu u tom procesu.

Pročitajte i:  Toyota napreduje sa solid-state baterijama za EV

Toyota već danas ima značajno iskustvo u popularizaciji hibridnih vozila i do sada su već prodali više od 13 miliona takvih vozila (najpopularniji je Prius). Međutim, većina proizvođača danas hibridna vozila vidi samo kao način za premošćavanje jaza između vozila koja koriste fosilna goriva i potpuno električnih vozila. Zato se oni uglavnom odlučuju da odmah razvijaju električna vozila iako su svesni da se takva vozila neće dominirati na putevim u narednim godinama, pa čak ni u narednoj deceniji.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,