BIZIT plus

Toyota planira još više električnih automobila

Toyota je jedan od poslednjih proizvođača automobila koji je najavio velike promene kada su električni četvorotočkaši u pitanju, budući da globalno tržište već neko vreme hvata korak sa zakonima koji se tiču emisije štetnih gasova.

PCPress.rs Image

Iz kompanije su nedavno najavili da do 2020. godine planiraju da predstave bar deset novih električnih automobila – najpre u Kini, a potom i širom sveta. Tom prilikom je dodato i da je u planu da se do 2030. godine proda oko 5,5 miliona električnih vozila, od čega milion vozila koja uopšte neće emitovati štetne gasove, budući da će imati električnu bateriju, te funkcionisati uz pomoć vodoničnih goriva.

Ovo je veliki korak za kompaniju Toyota, budući da je neko vreme zaostajala za rivalima kada je ova tehnologija u pitanju. Uprkos tome, kompanija vodi na polju hibridnih vozila, a najpre kada su u pitanju modeli Mirai i Prius Prime. Okretanje električnim automobilima ne znači da će kompanija odmah odustati od hibrida, budući da planira da sve modele elektrifikuje do 2025. godine, što omogućuju upravo investicije u hibridne sisteme, koji su se prvi put pojavili u okviru modela Prius.  

Pročitajte i:  Toyota napreduje sa solid-state baterijama za EV

Najnovija objava usledila je posle najave saradnje sa kompanijama Mazda i Denso Corporation u septembru, a kako bi se formirala nova kompanija za proizvodnju električnih akumulatora.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: