Tradicije u nasleđivanju porodičnih kompanija nemamo, ali iskustvo je pred vama | BIZIT seminar

Na četvrtom po redu BIZIT seminaru o prenosu vlasništva i upravljanja u porodičnim kompanijama, 13. aprila u Hotelu M će se okupiti kompetentni govornici koji će pokrenuti mnoge značajne teme i odgovoriti na ključna pitanja u procesu tranzicije vlasništva i upravljanja u porodičnim kompanijama. Tradicionalno na BIZIT događajima održavaju se i sjajne panel diskusije, te će tako biti i ove godine.

BIZIT Seminar

Po prvi put na BIZIT seminaru o porodičnim kompanijama, na velikoj sceni se otvaraju velike teme nasleđivanja kompanija iz pravnog i zakonodavnog ugla. Velika scena i velika tema zahtevaju i iste takve eksperte: docent Miloš Vukotić, asistent na predmetu nasledno pravo i obligaciono pravo na Pravnom fakultetu u Beogradu, Nikola Tomašević predsednik CBSA, međunarodne organizacije koja okuplja eksperte iz oblasti nasleđivanja i Milovan Zvijer advokat FourLegal i savetodavac u izradi Porodičnih protokola. Zašto su bračni ugovori tabu tema i kako je najbezbolnije tu temu polako uvoditi u praksu, da li udeli u kompaniji, za razliku od npr. nekretnina, imaju svoju specifičnost, testament ili neki drugi ugovor i koliko je problem u zakonodavnom sistemu a koliko u (ne)kulturi vođenja brige o tome „šta će biti posle“, su samo neka od pitanja na koja će se panelisti potruditi da daju odgovor.

PCPress.rs Image

Na panel diskusiji pod nazivom „Od potencijalnih naslednika do generalnih direktora“ prisutni će moći da saznaju kako su tri, nekada samo, potencijalna naslednika a danas uspešna direktor prešli ovaj put? Kako su taj put prešli ne samo oni već i njihove kompanije, osnivači, menadžeri? Kako je i zašto jedan „diplomirani violončelista“ sa prestižnog „Hohe Schule Der Musik“ postao prvi čovek proizvodne kompanije? Kako se izboriti za svoje mesto pod suncem uz oca koji je neprikosnoveni autoritet ne samo u kompaniji već i u čitavom okrugu? Kako se ocu koji priznaje da „bilo je teško dete sa 15 godina nagovoriti da sam donese odluku da ide u školu u Beograd“ odužio, preuzeo firmu i promenio njen poslovni model?

PCPress.rs Image

Poslednji panel će se održati pod nazivom „Jesmo li krenuli i dokle smo stigli u generacijskoj tranziciji?“. Boris Vukić će u ulozi moderatora razgovarati sa panelistima koji već dugo ozbiljno promišljaju temu tranzicije u porodičnim kompanijama, i iz ugla naslednice (Ljiljana Vukelić) i iz ugla osnivača (Đorđe Lazić) i iz ugla suoosnivača u partnerskoj kompaniji (Željko Tomić). Tri su ključna pitanja na koja se ovde traži odgovor: Da li i kako poštedeti decu (pogotovo ćerke) u industrijskoj grani koja nije atraktivna? Koje su prednosti a koja je cena partnerstva i šta od toga mogu da nauče naslednici? Koliko je teško naslednicima kad prebrzo dođu na čelo kompanije?

PCPress.rs Image

Pored panel diskusija na kojima će imati prilike da čuju ljude sa iskustvom, prisutni će imati prilike da čuju izlaganja i stručnjaci za biznis dizajn i pravo koji će govoriti o organizacionim i pravnim aspektima biznis transfera. Praktične savete tokom pripreme kompanija za tranziciju sa posebnim osvrtom na ključni korak – postavljanje organizacione strukture imaćete prilike da čujete od dr Zvezdana Horvata, Professional Director Adizes Institute, USA na predavanju pod nazivom „Organizaciona transformacija porodičnih kompanija – svetska iskustva“. Milovan Zvijer će govoriti na temu „Blokada u odlučivanju u porodičnim kompanijama“, dok će Marko Radojičić, Suosnivač, Izvršni partner Cube Team govoriti na temu „Šta se promenilo u statistici porodičnih kompanija u poslednjih godinu dana“.

BIZIT Seminar

Još malo vremena je ostalo da se prijavite i rezervišete svoje mesto na BIZIT seminaru koji će se ove godine održati samo uživo, bez prisustva kamera, kako bismo obezbedili uslove za iskrenu i otvorenu diskusiju. Link za prijavu potražite ovde i vidimo se 13. aprila!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,