Tramp najavio nove mere zaštite američke industrije

Predsednik SAD-a Donald Tramp objavio je da će tarifa na uvoz čelika biti uvećana za 25 odsto, dok će tarifa na uvoz aluminijuma biti veća za deset procenata. Mere će početi da se primenjuju već sledeće nedelje, a za sada nisu vremenski ograničene.

PCPress.rs Image

Tramp je na svom tviter nalogu napisao da su industrije čelika i aluminijuma desetkovane zbog nefer trgovine i loše politike koja je vođena decenijama i da druge zemlje ne smeju više iskorišćavati Ameriku, njene radnike i kompanije. Američki predsednik je istakao da su trgovinski sporazum NAFTA i Svetska trgovinska organizacija katastrofalni za SAD i da je uspon Kine direktno povezan sa otvaranjem Svetske trgovinske organizacije.

Zvanični odgovor Kine na nove protekcionističke mere predsednika SAD još se čeka, a u strahu da bi mogao da počne veliki trgovinski rat dve najveće ekonomije sveta, gotovo sve berze su reagovale padom vrednosti akcija. Japan i Južna Koreja, najveći američki saveznici u Aziji i veliki izvoznici čelika i aluminijuma, najavili su da će od Trampove administracije tražiti da se dodatni nameti ne odnose na uvoz njihovih proizvoda. Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je rekao da će Evropska unija odgovoriti recipročnim merama ukoliko se odluka o uvećanim tarifama bude odnosila na članice Evropske unije.

Pročitajte i:  EU istražuje Metu zbog zabrinutosti oko maloletnika

Izvor: Danas

Facebook komentari: