Trend: Sve više uređaja, sve manje administratora

Bilo da kompanija koristi politiku „Bring Your Own Device“ ili ne, zaposleni danas koriste više IT uređaja nego ikada ranije.

Photo: boellstiftung/Flickr
Photo: boellstiftung/Flickr

Prema istraživanju kompanije Kaspersky Lab koje obuhvata 3300 kompanija širom sveta, skoro 80 odsto kompanija očekuje da će zaposleni koristiti više IT uređaja tokom naredne godine. Oko 44 odsto očekuju do 10 odsto više uređaja; 27 odsto očekuje rast od 10 do više od 50 odsto, a 8 odsto anketiranih kompanija očekuje ogroman porast od više od 50 odsto.

Dodatnih 16 odsto kompanija očekuje da će broj njihovih uređaja ostati nepromenjen, dok samo 4 odsto pretpostavlja da će korišćenje IT uređaja biti manje tokom naredne godine. To znači više posla za administratore, jer svi ovi dodatni uređaji ne samo da moraju biti pokrenuti već ih treba i priključiti korporativnim bezbednosnim strategijama.

Samo u retkim slučajevima se dešava da dodavanje IT uređaja znači uspostavljanje više radnih stanica, a u većini slučajeva, uređaji koji su korišćeni jesu laptopovi, tableti ili smartfoni. Pošto se oni mogu koristiti ne samo na stolovima zaposlenih, već i na putu, u prostorijama klijenata i kod kuće, oni postavljaju dodatne zahteve kada je u pitanju IT sigurnost, a administratori često moraju da obezbede pomoć na daljinu.

Pročitajte i:  Zaštita tajnih i poverljivih informacija nikada nije bila važnija za organizacije

Gledajući razvoj ljudskih resursa za IT administratore vidimo da rezovi bivaju pravljeni na više polja.

Dok je u 2011. godini 24 odsto preduzeća obuhvaćenih istraživanjem kompanije Kaspersky Lab zapošljavalo 250 (ili više) IT radnika, u 2012. ova cifra iznosi samo 15 odsto. Ovakva konsolidacija utiče na kompanije svih veličina, što zanči da sve manji i manji broj zaposlenih mora da učini da sve veći broji IT urađaja radi glatko i sigurno. Kako bi sprečili da se ova situacija pretvori u pravu katastrofu za kompanije, IT administratori moraju da budu produktivniji.

Dobro rešenje za mala i srednja preduzeća kombinuje menadžment uređaja i najnovije tehnologije u polju sigurnosti a odlikuje ga jedinstveni interfejs kako bi omogućio menadžment radnih stanica, laptopova i smart telefona. To je rešenje koje omogućava administratorima da podese sigurnosne konfiguracije uređaja direktno sa ovog interfejsa, kada primenjuju pečeve ili proveravaju obaveštenja o štetnim softverima. Takav softver bi trebao da pruži podršku administratorima obezbeđujući automatizaciju i šablone.

Izvor: Kaspersky

 

Facebook komentari: