Tri godine zatvora zbog Twitter Bitkoin prevare

Jedan tinejdžer iz Floride priznao je da je na Twitter platformi organizovao Bitkoin prevaru, te da je u tom procesu zloupotrebljavao profile poznatih ličnosti i kompanija. Na taj način je oštetio veliki broj onih koji su naseli na lažnu nagradnu igru, te stekao dobit od oko 120 hiljada dolara.

PCPress.rs Image

Graham Ivan Clark je uhapšen nakon akcije koju su sproveli FBI i IRS. Optužen je u julu 2020. godine, a presuda je donesena u januaru 2021, kada je napunio osamnaest godina. Twitter je izdao saopštenje u kojem stoji da je tinejdžer zajedno sa drugim učesnicima preuzimao kontrolu nad nalozima sa velikim brojem pratilaca, te krao podatke zaposlenih u kompaniji Twitter.

Uz pomoć ukradenih podataka, do kojih su napadači došli nakon uspešnog phishing napada u julu 2020, grupa je preuzela kontrolu nad 130 naloga preko kojih je dalje sprovođena prevara u okviru koje se učesnicima obećavala nagrada u kriptovalutama. Kompromitovani nalozi su uključivali i profile velikih kompanija –  Apple i Uber, kripto-menjačnica – Coinbase, Gemini, Binance, te poznatih ličnosti – @JeffBezos, @BarackObama, @elon_musk, @kanyewest, @JoeBiden, @BillGates i @WarrenBuffett.

Pročitajte i:  EU sprema kaznu od 500 miliona eura za Apple

PCPress.rs Image

Clark je priznao krivicu, nakon čega je osuđen na tri godina zatvora. Tokom suđenja je istaknuto da je novac otiman od običnih ljudi koji su ga zaradili poštenim i napornim radom.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,