Svetla budućnost brzorastućeg tržišta data centara

Da se data centri isključe većinski deo modernog života zaustavio bi se ili bi bio ozbiljno narušen. Gotovo je nemoguće preceniti važnost data centara za infrastrukturu svake pojedine zemlje. Uprkos tome, u protekle dve decenije industrija data centara imala je relativno nizak profil među većinom ulagača, budući da je industrija na glasu kao solidna, ali donekle dosadna.

PCPress.rs Image

Srećom, okolnosti se menjaju, pa je industrija počela da privlači i značajnije ulagače. Veliki data centri s hyperscale-om nastavljaju da se povećavaju kako bi zadovoljili rastuću potražnju na tržištu. U skladu s tim, ulagači su se fokusirali na etablirano tržište u Frankfurtu, Londonu, Amsterdamu i Parizu – ili FLAP, kako ih često nazivaju, ali i na tržište Sjedinjenih Američkih Država.

Pandemija je na neki način očvrsnula digitalnu infrastrukturu i korisnicima ulila dodatnu dozu poverenja, što ju je pozicioniralo kao „glavno ulaganje“. Rast i ulaganja biće dodatno podstaknuti ubrzanim razvojem edge računarstva. Prema predviđanjima istraživačke kompanije Gartner, do 2022. godine više od 50% podataka preduzeća nastajaće i obrađivaće se ​​izvan data centra ili cloud-a, što predstavlja veliku razliku u odnosu na 2019, kada je ta brojka iznosila samo 10%.

Pročitajte i:  ENEL PS: Modernizacija i pouzdanost data centara

PCPress.rs Image

Visoka potražnja za zemljištem u svrhu izgradnje data centara

Zemljište za razvoj data centara je premija. Prošlogodišnja kašnjenja sa izgradnjom data centara, uzrokovana pandemijom, izazvala su razliku između ponude i potražnje na tržištu data centara, posebno u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi (EMEA). Potreba za bržim uvođenjem data centara dodatno će povećati potražnju za modularnim data centrima.

CBRE, kompanija za promet nekretnina koja se bavi i investicijama, predvidela je da će 2021. biti rekordna godina za nove prodore u industriji data centara.

Nova tržišta data centara

Teško je nagađati koja će tržišta privući najviše ulaganja i tako ostvariti najbrži rast, ali nekoliko trendova će dominirati na EMEA tržištu data centara tokom ove i još najmanje nekoliko predstojećih godina.

PCPress.rs Image

U ovom segmentu identifikovan je prvi trend, a to je da se tržište data centara razvija u nekoliko različitih smerova. FLAP i dalje predstavlja glavno tržište, ali se suočava s brzorastućom konkurencijom novih tržišta u istočnoj Evropi, Aziji i Rusiji.

„Zeleni“ data centri

Drugi i treći trend identifikuju se u segmentu „zelenog“, odnosno održivog poslovanja. Propisi o očuvanju okoline su važan trend koji će obeležiti tržište data centara u ovoj godini. Vlasnici data centara moraju se pridržavati strogih ekoloških propisa oko emisije ugljen-dioksida i nivoa buke. Da bi zadržala brz rast i pozitivnu percepciju u javnosti, nije dovoljno da se industrija data centara pridržava propisa nacionalnih i međunarodnih regulatora, već mora i da podiže lestvicu postavljanjem sopstvenih standarda. Dobrovoljne industrijske inicijative, poput Climate Neutral Data Centre Pact-a između dostavljača usluge infrastrukture u cloud-u i operatera data centara u Evropi, koji su pokrenuli inicijativu da evropski data centri postanu klimatski neutralni do 2030. godine, sigurno predstavljaju korak u pravom smeru.

Pročitajte i:  Prednosti mikro data centara u teškim industrijskim i komercijalnim okruženjima

PCPress.rs Image

Poslednji trend odnosi se na približavanje poslovanja tržišta data centara javnosti. Objašnjavanje ekoloških implikacija eksponencijalnog rasta digitalne infrastrukture i načina na koji industrija data centara pokušava da postigne ravnotežu između zadovoljavanja potražnje i očuvanja okoline spadaju u ključne elemente za dalji uspešan razvoj tržišta. Industrija data centara mora da pronađe bolji način da kupcima i investitorima približi svoje poslovanje, ekološku svest i činjenicu da je postala esencijalni deo svakodnevne infrastrukture i života za milijarde ljudi.

Više detalja o Vertiv rešenjima i proizvodima za kritičnu IT infrastrukturu pronađite na Vertiv.com ili nas kontaktirajte na croatia.hello@Vertiv.com.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,