BIZIT plus

Tri kineske ponude za preuzimanje Gorenja

Za preuzimanje najmanje 50% udela u Gorenju, stigle su tri ponude iz Kine. Radi se o kompanijama Qingdao Haier, Midea i Hisense Electric. Pristigle ponude će razmatrati vlasnici u idućih nekoliko dana. Među vlasnicima Gorenja, Kapitalsko društvo (Kad) ima najveće učešće od 16,37%.
  
PCPress.rs Image

Gorenje je 9. novembra 2017. godine najavilo da će grupa, zbog neostvarivanja nekih ključnih ciljeva, započeti s traženjem strateškog partnera. Radilo bi se o investitoru koji bi postao novi suvlasnik kompanije, i koji bi Gorenju pomogao pri dugoročnom rastu i razvoju. 

S obzirom na to da se u industriji kućnih aparata na zapadu već neko vreme odvija konsolidacija, kao mogući kupac spominje se strateški vlasnik iz Azije koji bi bio zainteresovan za Gorenje zbog mogućnosti prodora na evropsko tržište. Tržište kućnih aparata godišnje iznosi oko 250 milijardi dolara, a očekuje da će 2020. taj iznos porasti na 340 milijardi. 

U oktobru prošle godine, Gorenje je potvrdilo da je dogovorilo prekid saradnje s Panasonicom, u sklopu koje je zadnjih godina razvijao i prodavao mašine za pranje veša i frižidere za evropsko tržište pod brandom te japanske korporacije.

Izvor: SEEbiz 

Facebook komentari: