BIZIT plus

Triton: Najopasniji malver na svetu cilja američke elektrane

Cyber-sigurnosna grupa FierEye otkrila je u martu malver poznat pod imenom Triton, koji se koristio za reprogramiranje sigurnosnih sistema koji su odgovorni za bezbednost velikih fabričkih postrojenja i elektrana.

PCPress.rs Image

Hakerska grupa Xenotime, koja je razvila ovaj malver, odgovorna je za napad koji se dogodio u avgustu 2017. godine u Saudijskoj Arabiji. Radi se o tome da su razvili maliciozni softver koji im je omogućio da preuzmu kontrolu nad bezbednosnim sistemima napadnute fabrike, koji predstavljaju poslednju liniju odbrane od katastrofa sa fatalnim posledicama. Propust u malicioznom kodu otkrio je namere hakera pre nego što su uspeli da izazovu veću štetu, a u najgorem slučaju malver je mogao da dovede do oslobađanja toksičnog vodonik-sulfida, ili da izazove eksplozije koje bi ugrozile kako živote radnika, tako i sve živote u okruženju.

PCPress.rs Image

Još u to vreme se govorilo da Triton traži nove mete, a sigurnosni eksperti su u junu otkrili da je malver ciljao nekoliko elektrana u Sjedinjenim Američkim Državama. Grupa Xenotime je u poslednjih nekoliko meseci tragala za bezbednosnim propustima u okviru elektrana, ali sve ukazuje na to da u tome za sada nije uspela. Ipak, najnovije težnje cyber napadača ukazuju na velike opasnosti koje određene familije malvera sa sobom nose, a zbog toga što malveri kao što je Triton ciljaju postrojenja poput elektrana i nuklearnih elektrana, u kojima bi kvarovi koji bi se odgodili usled napada mogli da nanesu velike štete i odnesu veliki broj ljudskih života.

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

Izvor: Futurism

Facebook komentari: