BIZIT plus

TSMC će više naplaćivati čipove koji se proizvode van Tajvana

Uređaji će biti skuplji.

PCPress.rs Image

TSMC je najveći proizvođač čipova na svetu

Prva fabrika TSMC-a u Arizoni trebalo bi da počne masovnu proizvodnju ove godine. TSMC je najveći proizvođač čipova na svetu. Njegovi proizvodi se nalaze u svemu, od telefona do konzola i računara. Međutim, uređaji koji koriste TSMC čipove mogli bi postati skuplji ako proizvođači izaberu one koje kompanija proizvodi van svog matičnog mesta – Tajvana.

“Ako kupac zahteva da se nalazi na određenom geografskom području, kupac mora da podeli dodatne troškove”, rekao je izvršni direktor TSMC-a CC Wei. “U današnjem fragmentisanom globalnom okruženju, troškovi će biti veći za sve, uključujući TSMC, naše kupce i naše konkurente.”

Pregovori sa kupcima o povećanju cena već su počeli. Prema izveštajima, proizvodnja čipova van Tajvana (gde se proizvodi preko 90 odsto najnaprednijih poluprovodnika na svetu) je skuplja. Kompanija će te troškove preneti, usred nastojanja kompanija i vlada da se poveća ponuda čipova izvan Tajvana, kojima Kina pokušava da upravlja.

Pročitajte i:  TSMC za sledeću godinu planira prelazak na 2 nm proces proizvodnje

TSMC ima fabrike u Japanu i gradi nekoliko u Arizoni. Prva je počela sa radom ovog meseca i očekuje se da će početi sa punom proizvodnjom ove godine.

Gradi se fabrika u Nemačkoj

Pored toga, američka vlada prošle nedelje je pristala da kompaniji obezbedi 6,6 milijardi dolara finansiranja u okviru CHIPS zakona. CHIPS zakon ima za cilj jačanje proizvodnje poluprovodnika u zemlji. Zauzvrat, TSMC se obavezao da će povećati ulaganja u SAD sa 25 milijardi na 65 milijardi dolara. U skladu s tim, kompanija je najavila planove za izgradnju treće fabrike u SAD-u do kraja decenije i početak proizvodnje naprednijih čipova od 2nm do 2028. godine.

U međuvremenu, TSMC očekuje da će se troškovi proizvodnje povećati u Tajvanu. To je zbog rastućih cena električne energije. Takođe, zemljotres koji se doogodio početkom ovog meseca će negativno uticati na profitabilnost kompanije, kao i njihovu borbu da učine proizvodnju najnaprednijih čipova od 3nm efikasnijom.

Apple, NVIDIA, AMD i Qualcomm su među značajnijim kupcima TSMC-a. Dakle, ako se odluče za kupovinu čipova iz fabrika kompanije u SAD-u, Japanu ili Nemačkoj, njihovi troškovi proizvodnje mogli bi se povećati. Pogodite ko bi na kraju morao da pokrije te povećane troškove kako bi proizvođači uređaja održali svoje profitne marže?

Pročitajte i:  EU bez zabrane za čipove i vozila iz Kine 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *