TSMC ove godine počinje sa proizvodnjom 3 nm čipova

Apple-ov partner koji proizvodi čipove TSMC je na pragu 3 nm proizvodnje, za koju se očekuje da će početi tokom ove godine. Ozbiljnije količine 3 nm čipova mogu da se očekuju u drugoj polovini sledeće godine.

tsmc

Za samo nekoliko godina, ova kompanija uspela je da obezbedi komercijalno isplativu minijaturizaciju, od 16 nm A10 čipova u iPhone 7 telefonima, do 5 nm A14 čipova u trenutno aktuelnoj iPhone 12 generaciji. Kompanija TrendForce koja se bavi analizom tržišta, smatra da će Apple u toku 2021. godine koristiti A15 čipove zasnovane na 5 nm+ procesu proizvodnje. Za 2022. godinu očekuju se iPhone modeli sa A16 čipovima koji će biti napravljeni u 4 nm procesu, dok će 3 nm tehnologija biti upotrebljena za A17 čipove. Proces proizvodnje u 3 nm obezbediće 30 procenata ubrzanja i 15 procenata manju potrošnju energije u odnosu na aktuelni 5 nm proces.

Da se ozbiljno spremaju za novi proizvodni proces govore i podaci iz drugih izvora. Bloomberg je najavio da TSMC planira u toku ove godine da investira čak 28 milijardi dolara u kapitalne projekte, što je više od polovine njihovog ukupnog predviđenog prihoda za 2021. godinu. To je značajno povećanje investicija u odnosu na 2020. godinu (kada je bilo uloženo 17.2 milijarde dolara), a čak 80 procenata od planirane sume će biti uloženo u razvoj naprednih tehnologija proizvodnje procesora. Inače, ova kompanija je u decembru ostvarila prihode od 5.1 milijarde dolara, što je novi rekord, najviše zahvaljujući uspešnosti iPhone 12 serije telefona.

Pročitajte i:  Apple će omogućiti iOS aplikacijama da budu postavljene na drugim sajtovima

Izvor: MacRumors

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,