TSMC za sledeću godinu planira prelazak na 2 nm proces proizvodnje

TSMC trenutno povećava obim proizvodnje svojih 3 nm procesora, ali uveliko razmišlja i o sledećim koracima – prelazak na 2 nm i 1.4 nm proizvodnim procesima. Kompanija je objavila da će 2 nm proces proizvodnje u većem obimu uspostaviti već tokom sledeće godine, dok je prelazak na 1.4 nm zakazan za 2027. godinu. Apple će najverovatnije biti prvi kupac u oba slučaja, kao što je bilo i kada je TSMC prelazio na 5 nm i 3 nm proizvodne procese.

PCPress.rs Image

Pominje se i da će prve test serije 2 nm proizvodnog procesa započeti već tokom ove godine. Što se 1.4 nm procesa proizvodnje, ostavljeno je prostora da se tajming promeni, usled nekih nepredviđenih okolnosti. Jedna od njih bila je i zemljotres na Tajvanu prošle nedelje, koji je poremetio operacije u kompaniji, pokazujući koliko je nezahvalno predviđati na duže staze. Tu treba dodati i potencijalne negativne geopolitičke uticaje, pa nije čudno što TSMC planira da pojedine napredne procese proizvodnje preseli sa Tajvana u SAD.

U to se uklapa i najava da bi kompanija bar neke od svojih 2 nm čipova mogla da proizvodi u svojoj fabrici u Arizoni. To bi bila promena u odnosu na dosadašnju strategiju kompanije, koja je svoje najnaprednije čipove uvek proizvodila na Tajvanu. U svakom slučaju, TSMC će svoje prve 2 nm vafere, nazvane N2 ponuditi kupcima tokom 2025. godine, dok bi se unapređena verzija, N2P mogla očekivati tokom 2026. godine.

Pročitajte i:  TSMC dobija 5 milijardi dolara za fabriku čipova od američke vlade

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *