Tuck: Filmovi na FEST-u 2010

Najave filmova koje će distributerska kuća Tuck predstaviti na ovogodišnjem FEST-u (19.-28. februar).

Kako smo preživeli rat (Life during wartime)

FEST, 21.2.2010.

Režija: Tod Solonc
Uloge: Širli Henderson, Kiaran Hinds, Ema Hinc, Gebi Hofman, Elison Dženi, Majkl Lerner

Žanr: Komedija, drama

Kako smo preziveli rat „Kako smo preživeli rat“ je komedija u kojoj se prijatelji, porodica i ljubavnici bore da pronađu ljubav, praštanje i motivaciju u ratom razorenom svetu.

Nakon rastanka sa mužem Bilom, Triš je na pragu da se po drugi put uda za Harvija. Bil se nalazi u zatvoru zbog pedofilije i Tris se nada da bi Harvi mogao biti „normalna“ očinska figura njenim sinovima. Dečaci konačno upoznaju budućeg očuha, ali Bil izlazi iz zatvora i porodica je primorana da bira da li da oprosti ili da zaboravi.

Tu je i Džoj, Trišina sestra, progonjena duhovima svoje ljubavne prošlosti. Ona napušta poremećenog muža Alena i pokušava da pronađe utehu i podršku u kući svoje majke i sestre. Međutim gde god da krene ona nehotice ostavlja tragove sramote i mračnih tajni.

Baria: Kapija vetrova (Baaria: La porta del vento)

FEST, 23.2.2010.

Rezija: Đuzepe Tornatore

Uloge: Frančesko Sana, Margaret Made, Raul Bova, Đorđo Faleti, Leo Gulota, Anđela Molina
Žanr: Drama

Baria Kapija vetrova Baria je lokalni naziv mesta Bageria, u blizini Palerma, rodnog mesta reditelja Đuzepea Tornatorea.

Odrastao u siromašnoj porodici, Pepino oseća da je socijalizam put do pravde i boljeg sveta. U haotičnoj posleratnoj Bariji, on ulazi u komunističku partiju i veoma brzo postaje istaknuti član. Zaljubljuje se u Maninu, ali se njeni roditelji protive vezi, zbog njegovog političkog uverenja. Ipak, njihova ljubav opstaje uprkos svemu…

Baria predstavlja romantičnu i uzbudljivu životnu stazu tri generacije jedne sicilijanske porodice, ali i priču o selu i životu u malom mestu u kojem svako gleda isključivo tuđa posla. To je istovremeno i zabavna i melanholična priča o jednom veku italijanske istorije, svetskim ratovima i dešavanjima na političkoj sceni. U maloj Bariji život može biti jednostavan ili komplikovan, pun humora ili tuge, ali nikada dosadan. U njoj se ogledaju sve patnje i nade jedne nacije kroz strast prema politici, ljubav, prijateljstvo i izdaju.

Budjenje Valhale (Valhala Rising)

FEST, 24.2.2010.

Režija: Nikolas Vinding Refn
Uloge: Meds Mikelsen, Geri Luis, Džejmi Sivs, Ijan Stjuart

Žanr: Akcija, Avantura

Budjenje Valhale Jednooki, nemi ratnik natprirodne snage bio je cetiri godine zatvorenik staresine Barde. Uz pomoć dečaka Area, on ubija svog tamničara i zajedno beže odlazeći na put u srce tame. Prilikom zajedničkog bekstva, ukrcavaju se na brod Vikinga, kojeg ubrzo potom guta beskonacna magla. Njen kraj se blizi u momentu kada ugledaju nepoznatu zemlju.

Dok im mistična zemlja otkriva svoje tajne i groznicavu sudbinu Vikinga, Jednooki upoznaje samog sebe.

Koko Šanel i Igor Stravinski (Coco Chanel & Igor Stravinsky)

FEST, 27.2.2010.

Režija: Jan Kunen
Uloge: Ana Muglali, Meds Mikelsen.

Žanr: Romantična drama

Koko Sanel i Igor Stravinski 4 Radnja filma smeštena je u Pariz, 1913. godine. Koko Šanel je ispunjena svojim poslom i zaljubljena u bogatog i zgodnog Boja Kapela. Igora Stravinskog očekuje prvo izvođenje njegovog baleta „Posvećenje proleća“. I jedno i drugo su revolucionari u svojim profesijama: ona želi da demokratizuje žensku modu, a on hoće da redefiniše muzički ukus.

Koko prisustvuje skandaloznoj prvoj izvedbi „Posvećenja proleća“, koja je sa sobom donela ogromne kritike na račun muzike i baleta, koji su za to doba smatrani suviše modernim i stranim. I dok je Koko dirnuta, Igor je neutešan. Sedam godina kasnije Koko je bogata i uspešna, ali i ožalošćena Bojovim stradanjem u saobraćajnoj nesreći. Igor nakon ruske revolucije dolazi u egzil u Pariz, gde živi u potpunom siromaštvu. Upoznaje ih zajednicki prijatelj i oni istog sekunda bivaju snazno privučeni. Ona ga poziva da zajedno sa ženom i četvoro dece dođe da živi u njenoj vili, gde Igor provodi dane komponujući, dok Koko dizajnira haljine. Privlačnost medju njima raste i oni ulaze u strasnu aferu.

Nepobedivi (Invictus)

FEST, 27.2.2010

Režija: Klint Istvud
Uloge: Met Dejmon, Morgan Frimen,  Lengli Kirkvud, Robert Hobs
Žanr: Drama

Nepobedivi Inspirativna i istinita priča o tome kako su Nelson Mandela i kapiten juznoafričke ragbi reprezentacije zajedničkim snagama ujedinili naciju. Nakon što je izabran, predsednik Mandela je preuzeo rukovođenje zemljom koja je bila rasno i ekonomski podeljena posle višedecenijskog aparthejda. Verujući da kroz univerzalnu ljubav prema sportu može da zbliži sve građane Južnoafricke Republike, Mandela je snažno podržao ragbi reprezentaciju u njihovom istorijskom pohodu na tron na svetskom prvenstvu 1995. godine.

Papa Jovana (Pope Joan)

FEST, 28.2.2010

Režija: Sonke Vortman
Uloge: Džoana Vokalek, Dejvid Venam, Džon Gudmen, Ajan Glen
Žanr: Istorijska drama

Papa Jovana Iz duboko sakrivenih trezora Vatikana, dolazi nam istinita priča o zabranjenoj ljubavi i intrigi koju je Katolička crkva čuvala u tajnosti više od hiljadu godina.  U vreme kada se trazila potpuna poslušnost, Džon Anglikus je predstavljao tračak svetlosti tog mračnog doba. Nakon sto je postao renomirani naučnik, iscelitelj i učitelj, uzdigao se do najvise pozicije u zemlji: Papa Katoličke crkve. Samo dve godine kasnije, Džon Anglikus je kamenovan do smrti zbog tajne koja ja kasnije postala legenda. Džon Anglikus je zapravo bio žena, jedina žena koja je ikada proglasena za Papu i jedini Papa koji je začeo dete.

Priznati reditelj Sonke Vortman vodi nas na misteriozni put vere, ljubavi i snage. Ovo je priča koja će rasvetliti sudbinu jedne od najsnaznijih žena u istoriji, žene poznate kao Papa Jovana.

Tuck

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,