BIZIT plus

Intel i Nokia udružuju softverske platforme u MeeGo projektu

Intel-Nokia-MeeGo MeeGo* omogućava otvoren sistem za brz razvoj neverovatnih korisničkih iskustava

Usled značajnog napretka u oblasti konvergencije komunikacija i računarstva, kompanije Intel Corporation i Nokia udružuju svoje popularne softverske platforme Moblin i Maemo. Ovim spajanjem stvorena je jedinstvena platforma zasnovana na Linux-u koja će funkcionisati na različitim hardverskim platformama, na velikom broju računarskih uređaja, uključujući džepne mobilne kompjutere, netbook računare, tablet PC uređaje, media-telefone i povezivanje televizora i sistema koji objedinjuje informacije i zabavu unutar vozila. Pod nazivom MeeGo, otvorena softverska platforma će ubrzati razvoj inovacija i pojavu novih aplikacija i usluga na tržištu zasnovanih na internetu. Uređaji zasnovani na platformi MeeGo kompanije Nokia i drugih proizvođača očekuje se da će biti predstavljeni u drugoj polovini godine.

Zajednička platforma jača saradnju kompanija Nokia i Intel, i nastavak je njihove strateške saradnje objavljene u junu 2009. godine. Kompanije Intel i Nokia pozivaju postojeće korisnike platformi Maemo i Moblin i kompanije iz industrije komunikacija i računarstva da počnu korišćenje platforme MeeGo.

„Naša vizija besprekorne komunikacije između kompjuterskih uređaja u kući, autu, kancelariji ili vašem džepu, čini veliki korak napred predstavljanjem platforme MeeGo,” izjavio je Pol Otelini, predsednik i izvršni direktor kompanije. „Ovo je početni korak u unapređivanju saradnje sa kompanijom Nokia. Spajanje ove dve važne platforme u jednu open source platformu od ključnog je značaja za obezbeđivanje sjajnog iskustva na velikom broju uređaja.”

Pročitajte i:  Intel nema planove za izgradnju fabrike poluprovodnika

„MeeGo će omogućiti još veći broj internet i komunikacijskih aplikacija za korisnike, na novim modelima mobilnih telefona,“ izjavio je Olli-Pekka Kallasvuo, predsednik kompanije Nokia. „Zahvaljujući otvorenim inovacijama, MeeGo postaje vrhunski sistem, sa podrškom za plejere različitih proizvođača. Sistem je namenjen nizu poslovnih modela različitih cenovnih nivoa, a zasnivan na iskustvima i stručnosti koja dolazi iz kompanija Nokia i Intel i onih koji će nam se pridružiti. Jednostavno rečeno, MeeGo predvodi novu eru mobilnog računarstva.”

MeeGo objedinjuje najbolje karakteristike koje imaju Maemo i Moblin platforme kako bi bila ostvarena otvorena platforma za više procesorsku arhitekturu. MeeGo nasleđuje mogućnosti Moblin operativnog sistema i podršku koju on ima za veliki broj uređaja, kao i dosadašnja iskustva korisnika, kombinujući ih sa rastom koji Maemo ima u mobilnoj industriji i široko prihvaćenom Qt aplikacijom i UI frejmvorkom za softverski razvoj.

MeeGo takođe objedinjuje Maemo i Moblin aplikacijske sisteme i zajednice koje se bave programiranjem otvorenog koda. Kada su u pitanju programeri, MeeGo će doneti proširenje broja tipova uređaja koji mogu koristiti njihove aplikacije. Koristeći Qt za razvoj aplikacija, oni mogu napraviti aplikaciju jednom i onda je lako plasirati na MeeGo i ostale platforme (poput Symbian-a) istovremeno.

Pročitajte i:  Intel će lansirati nove automobilske AI čipove 

Prodavnica „Ovi” biće kanal promocije aplikacija i sadržaja za sve Nokia uređaje, sa MeeGo i Symbian platformom, uz forum koji će omogućiti podršku programerima za sve platforme Nokia uređaja. Intel AppUpSM centar biće kanal promocije za uređaje sa Intel MeeGo platformom koje proizvode drugi proizvođači, a Intel® Atom™ Developer program omogućiće podršku aplikacijama namenjenih uređajima u nizu kategorija.

MeeGo softverska platforma, koja se koristi za uređaje visokih performansi, omogućiće dodatno internet, računarsko i komunikaciono iskustvo, sa vizuelno bogatom grafikom, multitasking i multimedia mogućnostima i najboljim performansama aplikacija. S obzirom na to da MeeGo može biti korišćen na različitim uređajima, korisnici mogu zadržati omiljene aplikacije i kada promene uređaj koji koriste, što znači da nisu vezani za jedan tip uređaja jednog proizvođača.

MeeGo zasnovan na Linux-u

Softverska platforma MeeGo zasnovana je na Linux-u, kao projekat potpuno slobodnog koda. Kompanije Intel i Nokia pozivaju članove Maemo.org i Moblin.org da se pridruže zajednici na adresi MeeGo.com, ali i podstiču šire učešće velikog broja proizvođača različitih uređaja, mrežnih operatera, proizvođača čipova kao i programerskih kompanija za razvoj softvera i aplikativnih rešenja. Programeri mogu odmah da počnu pisanje aplikacija namenjenih platformi MeeGo u Qt. Prvo izdanje platforme MeeGo planirano je za drugu kvartal ove godine.

Pročitajte i:  Intel objavio novu generaciju procesora

Grayling

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,