Zebra

Tužba protiv Instagram-a, zbog „skrivene kamere“

U četvrtak je podignuta optužnica protiv Instagram-a u kojoj se ova kompanija optužuje da špijunira svoje korisnike putem iPhone kamera. Do tužbe je došlo nakon što je u julu okriven bag, za koji je Facebook tvrdio da aplikacija ne koristi kameru, mada je iOS softver pokazivao indikaciju da je ona aktivna.

Tužbu je pokrenuo korisnik Brittany Conditi, a u njoj se navodi da Instagram konstantno pristupa kameri telefona dok je aplikacija aktivna i prati korisnike bez njihovog znanja i dozvole. Zahvaljujući tome, Instagram i njegova matična komšamoka, Facebook, imaju mogućnost da prate čak i najintimnije momente korisnika, a podaci koje prikupe koriste se za istraživanja tržišta.

Facebook je odbio da komentariše tužbu, ali je tokom jula objavio da je u pitanju greška u softveru i da kompanija ne pristupa kameri preko telefona na iOS-u, niti snima bilo kakav sadržaj. Ovo nije prvi put da se dešavaju takve stvari. Naime, tokom 2019. godine, korisnici su pronašli još jednu grešku, ovog puta u Facebook aplikaciji, koja je samostalno uključivala kamere na njihovim uređajima. Mnogi ove incidente povezuju i sa video snimkom koji je 2016. godine kružio Internetom, u kome se vidi osnivač Facebook-a, Mark Zakenberg, kako na svom laptopu ima kameru preko koje je postavljena neprovidna lepljiva traka.

Pročitajte i:  Periscope: Nova live streaming era

U svakom slučaju, jasno je da privatnost više ne postoji – samo je pitanje koliko ko nas i na koji način sve prati…

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,