BIZIT plus

Tužba protiv Instagram-a, zbog „skrivene kamere“

U četvrtak je podignuta optužnica protiv Instagram-a u kojoj se ova kompanija optužuje da špijunira svoje korisnike putem iPhone kamera. Do tužbe je došlo nakon što je u julu okriven bag, za koji je Facebook tvrdio da aplikacija ne koristi kameru, mada je iOS softver pokazivao indikaciju da je ona aktivna.

PCPress.rs Image

Tužbu je pokrenuo korisnik Brittany Conditi, a u njoj se navodi da Instagram konstantno pristupa kameri telefona dok je aplikacija aktivna i prati korisnike bez njihovog znanja i dozvole. Zahvaljujući tome, Instagram i njegova matična komšamoka, Facebook, imaju mogućnost da prate čak i najintimnije momente korisnika, a podaci koje prikupe koriste se za istraživanja tržišta.

Facebook je odbio da komentariše tužbu, ali je tokom jula objavio da je u pitanju greška u softveru i da kompanija ne pristupa kameri preko telefona na iOS-u, niti snima bilo kakav sadržaj. Ovo nije prvi put da se dešavaju takve stvari. Naime, tokom 2019. godine, korisnici su pronašli još jednu grešku, ovog puta u Facebook aplikaciji, koja je samostalno uključivala kamere na njihovim uređajima. Mnogi ove incidente povezuju i sa video snimkom koji je 2016. godine kružio Internetom, u kome se vidi osnivač Facebook-a, Mark Zakenberg, kako na svom laptopu ima kameru preko koje je postavljena neprovidna lepljiva traka.

Pročitajte i:  Instagram započinje testiranje nove funkcije 'Flipside': Pogledajte o čemu se radi

U svakom slučaju, jasno je da privatnost više ne postoji – samo je pitanje koliko ko nas i na koji način sve prati…

Izvor: Cnet

Facebook komentari: