BIZIT Seminar

Veliki uspeh filma ‘Mulan’ ne ide u prilog bioskopima

Disney je 12. septembra objavio film Mulan, te tako rizikovao više nego bilo koji studio od početka pandemije. Film se tako pretvorio u streaming eksperiment, a kako bi se ustanovilo da li može da se zarađuje i bez bioskopskih projekcija.

PCPress.rs Image

Rezultati ukazuju na to da bi studio trebalo da bude više nego zadovoljan, budući da je 29% od svih američkih domaćinstava koja su pretplaćena na Disney+ kupilo film. Pošto se procenjuje da trideset miliona Disney+ pretplatnika živi upravo u Sjedinjenim Američkim Državama, eksperti spekulišu da je oko devet miliona korisnika platilo 30 dolara kako bi pogledalo ovaj film. Tako je za samo nedelju dana film zaradio oko 261 milion dolara, ali se napominje da Disney još uvek nije objavio zvanične podatke.

Uspeh filma Mulan već upoređuju sa rezultatima koje je postigao Tenet Christophera Nolana, a najveća razlika je u tome što se Mulan pojavio samo na streaming servisu, dok je Tenet izašao i u bioskopima. Nolanov film je na kraju zaradio tek nešto preko 29 miliona dolara, što je svega 10% od sume koju je Mulan dobio do sada.

Pročitajte i:  Disney - dokumentarac o Stan Lee-ju 2023.

Neuspeh filma Tenet se pripisuje tome što su mnogi bioskopi u velikim gradovima još uvek zatvoreni, a i oni koji su otvoreni primaju manje gledalaca. Pretpostavlja se da je i manje ljudi koji žele da rizikuju odlazak u bioskop. Ističe se da ovo ne znači smrt bioskopa, ali je jasno da veliki studiji više ne zavise od bioskopskih blagajni, a to bi moglo bitno da utiče na budućnost filma.

Izvor: Playlist

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,