Tužbe protiv kompanije Meta zbog stvaranja zavisnosti kod mladih

Svakoga dana smo bombardovani vestima o novim opcijama za društvene mreže, pa horde mladih korisnika provode sve više vremena ispred malih i velikih ekrana. Velika tužba protiv kompanije Meta je usledila baš iz tog razloga.

PCPress.rs Image

Početkom 2022. godine se pojavila priča o ocu koji je isključio internet celom jednom gradu. Želeo je da svoju decu udalji od interneta, ali je učinio mnogo više od toga. Incident se dogodio u francuskom gradiću Messanges, a u početku je sve izgledalo kao misterija – meštani su u jednom trenutku primetili da ostaju bez mobilnog interneta svakog dana tačno u ponoć.

Provajder je problem prijavio Nacionalnoj agenciji za frekvencije, nakon čega je otkriveno da neko ometa signal uz pomoć uređaja koji emituje radio talase koji su na istoj frekvenciji kao mobilni uređaji, što ih sprečava da se povežu na internet.

Otac je uređaj kupio baš na internetu, u želji da svoju decu spreči da predugo koriste telefone, budući da im je ustanovljena zavisnost od interneta. Nije planirao da kazni ceo grad, ali se to dogodilo. Upotreba ovakvih uređaja je ilegalna u Francuskoj, pa su kazne stroge – zabrinuti otac je morao da plati čak 30 hiljada evra, te da provede šest meseci u zatvoru. Ova priča bi mogla da posluži kao simbol borbe svih roditelja čija deca žive na društvenim mrežama.

Pročitajte i:  Meta proširuje plaćenu uslugu verifikacije za biznis klijente
PCPress.rs Image

Brigu ne brinu samo staratelji maloletnih korisnika, pa su se nedavno pojavile vesti o tužbi koju je 41 američka država podnela protiv kompanije Meta. U dokumentu stoji da je kompanija odgovorna za stvaranje zavisnosti kod dece i mladih, a kao problem su navedene aplikacije Instagram, WhatsApp, Facebook i Messenger.

U tužbi piše i da je Meta prekršila zakone o zaštiti korisnika, a zbog toga što najmlađe korisnike mami i zadržava notifikacijama i opcijama kao što je “infinite scroll”. Navodi se i da su mlađi od 13 godina mete ciljanog marketinga na pomenutim platformama, uprkos tome što deca do ovog uzrasta ne bi ni smela da budu na društvenim mrežama.

Meta je dakle optužena za zloupotrebu dece zarad sticanja finansijske dobiti, jer su marketing i prodaja stavljeni iznad mentalne i fizičke dobrobiti najmlađih.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,