BIZIT plus

Twitch otpušta 35 odsto zaposlenih

Amazon-ova jedinica postaje neprofitabilna zbog visokih troškova.

PCPress.rs Image

Twitch nije uspeo da postane profitabilan

Twitch, koji je u vlasništvu Amazona, priprema otpuštanje 35 odsto svojih zaposlenih. To iznosi oko 500 ljudi. Ovaj potez dolazi nakon otpuštanja 400 zaposlenih u 2023. godini i odluku Twitch-a da prekine operacije u Koreji. Još uvek nisu najavljeni ostali detalji, uključujući ko bi od zaposlenih mogao da bude pogođen.

Potez je navodno napravljen zbog briga oko gubitaka. Twitch nije uspeo da postane profitabilan devet godina nakon što ga je Amazon kupio za skoro milijardu dolara. Troškovi vođenja sajta su ogromni, obzirom da podržava oko 1,8 milijardi sati live video sadržaja mesečno. Sličan problem primorao je Twitch da napusti Južnu Koreju. Izvršni direktor Dan Clancy rekao da su troškovi u Južnoj Koreji skoro “deset puta veći” nego u drugim zemljama.

Krajem prošle godine, nekoliko ključnih izvršnih direktora su napustili kompaniju, uključujući glavnog menadžera proizvoda, glavnog direktora za korisnike, glavnog direktora za prihod i glavnog direktora za sadržaj. Clancy je na CEO poziciji manje od godinu dana, budući da je zamenio suosnivača i Emmett Shear-a u martu 2023. godine.

Pročitajte i:  Apple otpušta preko 700 zaposlenih

U pokušajima da poveća profitabilnost, Twitch je prethodnih godina prepravio način na koji vrši oglašavanje i plaća strimere. Platforma je imala preko 50.000 partnera-kreatora 2022. godine, a mnogi su navodno pohvalili Clancy-ija zbog korisnijeg pristupa i toga da je prihvatio njihove savete.

Amazon je takođe smanjio troškove, otpustivši 27.000 zaposlenih u poslednje dve godine, uključujući 9.000 u 2023.godini. To je samo deo otpuštanja u tehnološkim kompanijama, koji se dogodio prošle godine i obuhvatio kompanije kao što su Google, Meta, Spotify, Epic Games, Unity i druge.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: