Twitter će sakriti tvitove koji dele lažne informacije tokom krize

Twitter je najavio novu politiku za suočavanje sa dezinformacijama tokom perioda krize, uspostavljajući nove standarde za pristup ili blokiranje promocije određenih tvitova ako se smatra da šire dezinformacije.

PCPress.rs Image

Više od brisanja

„Moderiranje sadržaja je više od samo napuštanja ili uklanjanja sadržaja“, objasnio je Yoel Roth, šef Twittera za bezbednost i integritet, u postu na blogu sa detaljima o novoj politici, „i proširili smo opseg radnji koje možemo preduzeti da bismo obezbedili oni su proporcionalni ozbiljnosti potencijalne štete.”

Nova politika posebno ispituje lažno izveštavanje o događajima, lažne navode o oružju ili upotrebi sile, ili šire dezinformacije u vezi sa zverstvima ili međunarodnim odgovorom.

Lažni tvitovi i druge dezinformacije redovno postaju viralne tokom hitnih slučajeva, jer korisnici žure da podele neproverene informacije. Sama brzina događaja otežava primenu normalnih sistema verifikacije ili provere činjenica, što predstavlja značajan izazov za moderatore.

Prema novoj politici, tvitovi klasifikovani kao dezinformacije neće nužno biti obrisani ili zabranjeni; umesto toga, Twitter će dodati oznaku upozorenja koja zahteva od korisnika da kliknu na dugme pre nego što tvit bude prikazan (slično postojećim oznakama za eksplicitne slike). Tvitovima će takođe biti blokirana algoritamska promocija.

Pročitajte i:  X planira „štab“ za moderiranje sadržaja u Ostinu 

Twitter će u početku primeniti politiku na sadržaj koji se odnosi na tekuću rusku invaziju na Ukrajinu, ali kompanija očekuje da će primeniti pravila na sve nove krize u budućnosti. Za potrebe ove politike, kriza se definiše kao „situacije u kojima postoji rasprostranjena opasnost po život, fizičku bezbednost, zdravlje ili osnovni život“.

Ova politika dolazi u delikatnom trenutku za Twitter, sa odobrenom prodajom kompanije Elonu Masku u zbunjujućem limbu. Musk se obavezao da će smanjiti sisteme moderiranja u kompaniji u korist maksimalističkog pogleda na slobodu govora. Ali s obzirom da Musk tvrdi da je dogovor na čekanju do istrage o botu, nejasno je kada i kako će njegove ideje biti sprovedene.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,