Twitter i facebook uklonili na stotine lažnih stranice koje promovišu Trumpa

Mreža lažnih stranica i profila, čija je uloga bila da šire lažne informacije o Donaldu Trumpu, uklonjena je sa Facebook-a i Twitter-a, a dezinformacije su uticale na preko 55 miliona korisnika koji su pratili bot profile.

PCPress.rs Image

Tako je internet postao nešto iskrenija destinacija, a nakon što je Facebook uklonio 610 profila, 89 stranica, i 156 grupa, kao i 72 Instagram naloga. Većina naloga poticala je iz Vijetnama, te je automatski delila sadržaje koji su širili dezinformacije. Na Twitter-u je, sa druge strane, uklonjeno 700 naloga koji su kršili pravila korišćenja, budući da se radilo o lažnim profilima koji su delili spam poruke sa netačnim informacijama. Istraga je još uvek u toku, i lažni nalozi do sada nisu povezani sa državnim institucijama, a profili potiču iz oblasti iz koje je i najveći broj od ukupnog broja lažnih naloga koje je Facebook do sada uklonio.

PCPress.rs Image

Dok Twitter nije objavio tačan broj korisnika koji su pratili uklonjene profile, iz Facebook-a je moglo da se čuje da je oko 55 miliona ljudi pratilo jednu od obrisanih stranica, te da je u jednoj od uklonjenih grupa bilo preko 380 hiljada korisnika, dok je jedan od problematičnih Instagram profila pratilo oko 92 hiljade ljudi.

Pročitajte i:  Indija traži od X-a visok stepen cenzure zbog protesta

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,