U 2020. godini očekuje se blagi rast prodaje pametnih telefona

Prošle godine, prodaja pametnih telefona opala je prvi put od kada se analizira taj segment tržišta. Gartner ga prati 11 godina, a u 2019. se prvi put desilo da je broj prodatih telefona opao za 2 procenta u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, ista anailtičarska kompanija očekuje da će 2020. godina biti malo bolja od prethodnih.

PCPress.rs Image

Gartner očekuje da će ove biti prodato 3% više telefona nego prethodne. Tome će doprineti i činjenica da će 2020. godina biti prva u kojoj se očekuje značajnija prodaja 5G telefona. Najveći napredak u prodaji očekuje se krajem ove godine, za kada se smatra da će Apple predstaviti 5G podržan iPhone, dok će najveći broj 5G telefona ove godine biti zasnovan na Qualcomm 5G čipovima.

Najveći porast prodaje u broju jedinica i običnih i 5G telefona očekuje se u Kini i azijsko/pacifičkom regionu. Na tim tržištima očekivano povećanje prodaje je između 5.1 i 5.7 procenata. Ipak, procentualno najveće povećanje trebalo bi da bude na Srednjem Istoku i u Severnoj Africi, gde se predviđa povećanje prodaje od 5.9 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Pročitajte i:  Motorola g04 nudi premijum dizajn i performanse po sjajnoj ceni

Uprkos svemu tome, Gartner predviđa da će 5G tehnologija biti samo privremeni razlog za povećanje prodaje. Bez radikalnog razvoja i promena funkcionalnosti, najverovatnije će se nastaviti dosadašnji trend stagnacije i smanjenja pdoraje.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,