BIZIT plus

Google potrošio rekordne sume na nagrade za etičke hakere

Odavno je jasno da se Google na šali kada je u pitanju program u okviru kojeg hakeri love greške u proizvodima ove kompanije, pa je tokom 2019. na nagrade za one koji su pronašli ranjivosti potrošeno čak 6,5 miliona dolara, što je skoro duplo više od 3,4 miliona, koliko je potrošeno 2018. godine. Najveća pojedinačna nagrada iznosila je nešto više od 201 hiljade dolara, a dobio ju je Guang Gong koji je pronašao ranjivost u sklopu Pixel 3 uređaja.

PCPress.rs Image

Google Vulnerability Reward Program (VRP) postoji od 2010. godine, a dizajniran je tako da nagrađuje bezbednosne eksperte koji pronađu neki propust koji je promakao ekspertima iz kompanije. Inicijativa je vremenom rasla, pa se proširila i na Chrome i Android, a 2019. i na Google Play, i to ne samo na najpopularnije aplikacije, već na svaku koja ima više od 100 miliona preuzimanja.

PCPress.rs Image

Google je od početka na program potrošio više od 21 miliona dolara, što je, kako se tvrdi, dobra investicija, budući da pored svih napora Google ne može da uđe u trag baš svakoj ranjivosti, pa su mu eksperti sa strane neophodni. Njegov primer su počele da slede i druge kompanije, pa je Tesla počela da daje velike nagrade onima koji pronađu propuste u bezbednosnim sistemima automobila ove kompanije, a sličan Apple program nudi pojedinačne nagrade koje mogu da idu i do milion dolara. Očekuje se da i druge kompanije pokrenu slične inicijative, koje su, pored rešavanja problema, korisne i za uvođenje svežih ideja i umova u industriju.

Pročitajte i:  Zaštita pregledanja u Chrome browseru je značajno pojačana 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,