U Egiptu mogu da prijave lažne vesti putem WhatsApp-a

Egipatsko državno tužilaštvo je ovoga meseca pokrenulo liniju za hitne slučajeve preko popularnog servisa za razmenu poruka WhatsApp-a, putem koje građani mogu da prijave „lažne vesti“. Državni tužilac očekuje da građani ovim putem prijavljuju sve objave iz medija i sa društvenih mreža koje bi mogle da „naštete nacionalnoj sigurnosti ili javnom interesu“ – to jest, sve one koje nisu u skladu sa politikom vladajućih u toj zemlji.

PCPress.rs Image

Vlastima u Egiptu nije strano blokiranje izvora vesti koje im nisu po volji, pa su tako do sada već blokirani izdavači povezani s Katarom (Al-Jazeera, The Huffington Post Arabic, Qatari News Agency i drugi), a sve pod objašnjenjem da ovi mediji ne prenose prave vesti nego ih „fabrikuju“, te da podstiču terorizam.

Egipatske vlasti bi trebalo uskoro da donesu i zakonski okvir prema kom će im biti dozvoljeno blokiranje internet stranica iz zemlje i inostranstva koje čine prekršaje u domenu informisanja – odnosno prenose „lažne vesti“. Prema tom novom zakonskom okviru, upravo ovakve prekršaje bi trebalo i sami građani da prijavljuju preko WhatsApp-a.

Pročitajte i:  Najnovije beta verzije WhatsApp-a za Android otkrivaju dve nove funkcije koje dolaze u aplikaciju 

Izvor: TNW

Facebook komentari: