BIZIT plus

U Srbiji se razvija projekat automobila bez vozača

Na otvaranju 26. telekomunikacionog foruma Telfor, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Irini Reljin je najavila da je u toku priprema projekta za kretanje automobila bez vozača, koji se odvija u saradnji sa kolegama iz Grčke i Bugarske. Istakla je da očekuje da će se krajem sledeće ili najkasnije početkom 2020. godine u Srbiji obaviti aukcija za spektar 5G sistema, te da je upravo pomenut projekat omogućen 5G mrežom za koju se Srbija već godinama priprema.

PCPress.rs Image

Postavlja se pitanje zašto je 5G mreža aktuelna. Zato što 5G mrežom dobijate bezbroj servisa. Evo na primer, Ministarstvo trenutno radi na pripremi jednog projekta za kretanje automobila bez vozača i to u prekograničnom procesu. Mi to radimo sa Bugarskom i Grčkom, jer želimo da se Srbija kao prva zemlja van EU uključi u takve projekte“, rekla je Reljin.

S obzirom da 5G mreža zahteva veću infrastruktru i izgradnju novih baznih stanica u urbanim i ruralnim sredinama, Reljin ističe da Ministarstvo trenutno sa mobilnim operaterima iz Srbije, a pre svega Telenorom, radi merenje koje će pokazati da li ta mreža šteti životnoj sredini.

Pročitajte i:  EU razmišlja da ublaži pravila spajanja telekomunikacionih kompanija

PCPress.rs Image

Merenje će nam pokazati da li je zaista štetnost 5G sistema i novih sistema toliko velika. Mi mislimo da nije i da ona donosi mnogo koristi našem građanstvu“, podvukla je Reljin.

Reljin je istakla da su se merenja priliom dolaska novih sistema uvek radila, te da je to slučaj i sada sa 5G mrežom, koja donosi nove antene i da merenja zbog toga moraju biti urađeno prezicno. Reljin navodi da će izgradnja infrastrukture za 5G mrežu početi u ruralnim sredinama, duž auto-puteva. Prema njenim rečima, smanjenje zračenja tih antena opadaju sa kvadratom rastojanja, i dodaje da je opasnost od baznih stanica manja nego opasnost od mobilnih telefona, koja često koristimo pogrešno ili ih dajemo deci.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari: