BIZIT plus

U trećem kvartalu smanjen broj ransomware napada

U periodu od jula do septembra ove godine prijavljeno je ukupno 455 ransomware incidenata, za koje je upotrebljeno 27 različitih varijanti ransomware alata. To je za 38 napada manje od broja napada izvedenih u drugom kvartalu ove godine, a čak 134 napada manje u odnosu na Q1 2022, navodi se u izveštaju cybersecurity kompanije Intel 471.

ransomware

Za napade je najviše upotrebljavan LockBit 3.0 alat, koji je odgovoran za 42.2 procenta svih prijavljenih incidenata. Za njim sledi Basta sa 11 procenata, Hive sa 9.23 procenta i ALPHV sa 6.6 procenata napada. Dnevno su u proseku prijavljivana dva incidenta.

U izveštaju je navedeno i da su tokom juna ugašeni sajt i blog Conti ransomware grupe i izgleda da je ona prestala da postoji. To je verovatno jedan od glavnih razloga pada broja napada. S druge strane, to je omogućilo nekim drugim varijantama da se popnu na „top listi“ ransomware alata.

Kada su žrtve u pitanju, u trećem kvartalu je za 14 procenata smanjen broj napada na sektor potrošačkih i industrijskih proizvoda, iako je on i dalje najčešće napadana industrija. Na drugom mestu po broju napada su profesionalni servisi i konsalting, a na trećem proizvodnja.

Pročitajte i:  Ogromna većina kompanija je spremna da plati otkupninu nakon ransomware napada

Sa geografske tačke gledišta, najviše napada u trećem kvartalu bilo je u Severnoj Americi (43.07 prodenata), na drugom mestu je Evropa sa 33.19 procenata napada, a slede Azija sa 10.9 procenata i Južna Amerika sa 4.18 procenata napada.

Izvor: Betanews

Facebook komentari: