Loš dan ili loša godina za BigTech

Kvartalni izveštaji Microsofta i Alphabeta pokazali su da je pritisak na BigTech sve veći. Izveštaji ovih kompanija podstakli su strahove od sve većeg globalnog ekonomskog pada.

PCPress.rs Image

Inflacija je smanjila rast digitalnog oglašavanja

Indeks Nasdaq je pao za skoro 2 odsto nako slabe potražnje u tehnološkom sektoru, visoke inflacije i rastućih troškova zaduživanja.

Akcije Google-a i Microsoft-a  pale su za oko 8 odsto. Netflix, Meta, Amazon, Microsoft, Alphabet i Apple ove godine već su izgubili ukupnu tržišnu vrednost od oko 2,5 biliona dolara. Predviđa se da će izgubiti još 330 milijardi dolara u narednom periodu.

„Rezultati velikih tehnoloških firmi viđeni su kao ključni i odlučujući faktor za raspoloženje tržišta u trećem kvartalu. Međutim, Microsoft i Alphabet dali su razloge za brigu investitorima,“ rekao je Laith Khalaf, šef investicione analize iz AJ Bell kompanije .

U Alphabet-ovim najvažnijim izvorima finansija, pretrazi i srodnim poslovim, prodaja nije dostigla procene analitičara jer je inflacija smanjila rast digitalnog oglašavanja. Problemi sa finansijskim rezultatima ostavili su brojne posledice.

Microsoft je zabeležio najslabiji kvartalni rast prodaje u poslednjih pet godina, oslabljen padom dolara, padom potražnje za računarima i slabim prihodima od reklama.

Obzirom da analitičari predviđaju smanjenje budžeta za oglašavanje zbog rastućih cena, investitori strahuju da bi i poslovanje Mete moglo biti pod pritiskom. Prihodi kompanija se u velikoj meri oslanjaju na reklame.

„Investitori se sa izvesnom strepnjom pripremaju za Meta-ine rezultate. Ako se Google bori, ostale kompanije čeka maratonski uspon“, rekla je analitičarka Sophie Lund-Yates.

Loši rezultati Google pretrage su zabrinjavajući. Takođe, rezultati YouTube-a i Snap-a sugerišu da su problemi sa oglašavanjem nastavljeni u trećem kvartalu, rekao je Andrew Boone.

Takođe, usporavanje rasta u odeljenju Azure, Microsoft-ovoj platformi u oblaku i jednom od njegovih najuspešnijih poslova, izazvalo je zabrinutost. Zabrinutost se proširila i na Amazon-ovo poslovanje u oblaku.

Iako je većina akcija Big Tech-a porasla u poslednjih nekoliko nedelja, celokupno je to bila sumorna godina za sektor koji je izgubio otprilike od 15 do 60 odsto svoje vrednosti.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,