Uber u Saudijskoj Arabiji: Žene koje voze žene

Uber je u Saudijskoj Arabiji lansirao opciju koja ženama omogućava da izaberu žene vozače. Program je počeo kao eksperiment u septembru 2018, ali se ubrzo pokazalo da je čak 74% žena uvek biralo samo žene vozače, te je opcija ušla u zvaničnu ponudu. Uber kaže da trenutno ne planira da opciju proširi i na ostala tržišta, ili da ženama vozačima omogući da biraju samo ženske klijente, a uprkos tome što su mnoge žene širom sveta prijavile zlostavljanje u Uber-ovim vozilima.

PCPress.rs Image

Saudijska Arabija je u junu 2018. godine ukinula zakon kojim se ženama zabranjivalo da upravljaju motornim vozilima, što su mnogi protumačili kao korak napred u borbi za ženska prava u ovoj zemlji. Uber je odlučio da iskoristi tu priliku, a isto je učinio i lokalni rival Careem, pa su pokrenuli inicijativu za obuku ženskih vozača. Do oktobra 2018. Careem je tvrdio da ima dve hiljade registrovanih žena vozača, dok je Uber prijavio tek nekoliko.

PCPress.rs Image

U skladu sa navedenim je i nova opcija za biranje roda naručenog vozača, što je razumljivo, budući da je zemlja tek krenula u smeru ljudskih prava koja se u nekim drugim delovima sveta odavno podrazumevaju.

Pročitajte i:  Uber širi uslugu dostavu hrane u Japanu

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,