Zebra

Uber u Saudijskoj Arabiji: Žene koje voze žene

Uber je u Saudijskoj Arabiji lansirao opciju koja ženama omogućava da izaberu žene vozače. Program je počeo kao eksperiment u septembru 2018, ali se ubrzo pokazalo da je čak 74% žena uvek biralo samo žene vozače, te je opcija ušla u zvaničnu ponudu. Uber kaže da trenutno ne planira da opciju proširi i na ostala tržišta, ili da ženama vozačima omogući da biraju samo ženske klijente, a uprkos tome što su mnoge žene širom sveta prijavile zlostavljanje u Uber-ovim vozilima.

Saudijska Arabija je u junu 2018. godine ukinula zakon kojim se ženama zabranjivalo da upravljaju motornim vozilima, što su mnogi protumačili kao korak napred u borbi za ženska prava u ovoj zemlji. Uber je odlučio da iskoristi tu priliku, a isto je učinio i lokalni rival Careem, pa su pokrenuli inicijativu za obuku ženskih vozača. Do oktobra 2018. Careem je tvrdio da ima dve hiljade registrovanih žena vozača, dok je Uber prijavio tek nekoliko.

U skladu sa navedenim je i nova opcija za biranje roda naručenog vozača, što je razumljivo, budući da je zemlja tek krenula u smeru ljudskih prava koja se u nekim drugim delovima sveta odavno podrazumevaju.

Pročitajte i:  Etički haker „upao“ u interne sisteme više od 35 kompanija

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,