Učite od direktora CIA

David Petraeus, najpre general američke vojske a onda i direktor CIA, morao je znati dosta o bezbednosti, ali i o načinima na koje sigurnosne službe presreću poverljivu (cinici bi rekli – i svu ostalu) korespondenciju.

PCPress.rs Image
David Petraeus, donedavno direktor CIA

Kako je iskoristio to znanje? Da bi se bezbedno dopisivao sa svojom ljubavnicom, nije pribegavao kriptografiji, već jednoj tehnici koju je, navodno, naučio od operativaca zloglasne organizacije Al-Qaeda.

Petraeus je otvorio besplatni nalog na Gmail-u, a lozinku su znali on i Paula Broadwell. Kada bi bilo ko od njih poželeo da pošalje poruku – a razmenjen je veliki broj poruka – ulogovao bi se na Gmail, otkucao tekst ali ga ne bi poslao, nego ostavio u Drafts folderu. Sagovornik bi se ulogovao na isti nalog i odatle pročitao poruku, posle čega je tu poruku trebalo obrisati; no svi znamo da se ljudi teško rešavaju da unište ljubavno pismo, tako da su se poruke gomilale na Gmail-u.

PCPress.rs Image
U doba kada je bila “samo” njegov biograf: general Petraeus i Paula Broadwell

Sa bezbednosne strane je ključno to što poruke nikada nisu slate, dakle nisu putovale na način kako poruke inače putuju, pa ih samim tim nije presretao softver koji, na globalnom nivou, masovne presreće email korespondenciju tragajući za ključnim rečima, a verovatno i šifrovanim porukama. Zato su David Petraeus i Paula Broadwell (koja ima čin potpukovnika, pa je svakako prošla i izvesnu bezbednosnu obuku) smatrali da su sigurni. I bili su sigurni, dok se Paula nije posvađala sa Jill Kelley, čiji je ljubavnik, bio general John R. Allen, glavnokomandujući američkih snaga u Avganistanu. Razvoj događaja u toj aferi pokrenuo je istragu FBI, koja je najzad razotkrila i Drafts folder Petraeus-ovog tajnog Gmail naloga…

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com