Uhapšen Džulijan Asanž!

Džulijan Asanž je uhapšen u Velikoj Britaniji nakon što je ekvatorska ambasada ukinula azil osnivaču Wikileaksa.

PCPress.rs Image

Nakon više godina izbegavanja hapšenja, Džulijan Asanž je uhapšen i to upravo u ambasadi Ekvadora. Policija je potvrdila hapšenje i navela da je osnivač Wikileaksa odveden u pritvor i “da će se pojaviti pred sudom što pre”.

Wikileaks najavio hapšenje Džulijana Asanža

Informaciju o hapšenju Asanža prvi je objavio novinar BBC-a Džejms Lendejl na svom Twitter nalogu.

Wikileaks je očigledno imao pravu informaciju kada su nedavno najavili da će uslediti hapšenje njihovog osnivača.  Oni su se pozivali na zbirku dokumenata poslatih jednom ekvadorskom parlamentarcu u kojima se ekvadorski predsednik Lenin Moreno optužuje za korupciju.

Pročitajte i:  Vlada Velike Britanije će koristiti AI kako bi smanjila broj radnih mesta u državnoj službi

Moreno je optužio Asanža da krši dogovor o svom azilu u ambasadi. Ekvador takođe sumnja da je Wikileaks odgovoran za deljenje Morenovih privatnih fotografija na društvenim mrežama.

Da podsetimo, Asanž se sklonio u ekvadorsku ambasadu 2012. godine kako bi izbegao hapšenje i izručenje u Švedsku. On je tamo bio optužen za silovanje. Iako je Švedsko pravosuđe u međuvremenu je odbacilo prijavu, Asanž je nastavio da se krije, strahujući od izručenja u SAD.

Amerika ga godinama traži zbog objave hakovanih dokumenata vezanih za ratove u Avganistanu i Iraku. Informacije su se pokazale kao verodostojne što je bio veliki skandal za američku armiju i državne organe.

Još uvek nije poznato šta će se desiti, ali sada kada je Džulijan Asanž uhapšen, sve opcije su na stolu.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,