Microsoft i Amazon u borbi za Pentagonov cloud ugovor od 10 milijardi dolara

Amazon i Microsoft su dve najnovije kompanije koje ulaze u trku za cloud computing ugovor od 10 milijardi dolara. Pentagonova migracija na cloud, poznata kao JEDI projekat, najavljena je 2017. godine, a neke od najvećih kompanija na svetu se takmiče za tu premiju od tada (iako je Google to preskočio, pozivajući se na „AI principe“).

PCPress.rs Image

Kao i u skoro svakom takmičenju, rivalitet i takmičarski duh može da bude veoma naglašen. IBM i Oracle su takođe dali ponudu za ugovor, ali se ispostavilo da nisu dorasli zadatku. To nije sprečilo Oracle da podnese tužbu proziv jednog zaposlenog iz Amazona, koji je ranije radio na JEDI projektu, da ima neprikladan uticaj u postupku. Pentagon, međutim, tvrdi da to „nije imalo negativan uticaj na integritet procesa akvizicije“.

Obe kompanije, Amazon i Microsoft, su se u skorije vreme fokusirale na cloud computing. Vladin ugovor ove veličine predstavljao bi značajnu prednost za obe, motivacija za uspeh svakako treba da bude vođena stepenom rivaliteta između dve konkurentske kompanije. Ko će pobediti u ovom dvoboju, saznaćemo najranije sredinom jula.

Pročitajte i:  Amazon-ova usluga skeniranja dlanova  

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,