BIZIT plus

Ukradeni podaci iz nekoliko japanskih državnih institucija

Japanska medijska kuća NHK objavila je da su različite državne institucije Japana bile mete hakerskog napada. Hakeri su uspeli da u njihove informacione sisteme uđu kroz Fujitsu ProjectWEB platformu. Ova software-as-a-service platforma je trenutno offline i japanski tehnološki gigant trenutno sprovodi istragu o razmerama napada.

fujitsu

Među državnim institucijama koje su pogođene ovim napadom nalaze se Ministarstva transporta, turizma i infrastrukture, Narita aerodrom… Iz ministarstava je ukradeno najmanje 76.000 email adresa zaposlenih i poslovnih partnera, kao i interni email-ovi koji su prosleđivani unutar ministarstava. Istovremeno, cybersecurity centar sekretarijata kabineta, koji je takođe pogođen napadom objavio je da su informacije ukradene iz nekoliko različitih odeljenja. Kada je Narita aerodrom u pitanju, ukradene su informacije iz kontrole leta.

Za sada nije poznat identitet napadača, odnosno bar nije poznat u javnosti. Ono što se zna da napad nije imao naznake ransomware-a, već samo da su ukradeni podaci napadnutih institucija. Fujitsu je u stalnom kontaktu sa oštećenim klijentima i aktivno pokušava da otkrije na koji način su hakeri uspeli da kroz njihov softver dođu do podataka koje su ukrali.

Pročitajte i:  20,000 mejl adresa pogođeno curenjem podataka u američkom ministarstvu odbrane

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: