BIZIT plus

Ukradeno dva miliona dolara sa Akropolis servisa za pozajmljivanje kriptovaluta

Akropolis, servis koji se bavi posredovanjem prilikom pozajmica u kriptovalutama, pretrpeo je hakerski napad u kome je ukradeno oko 2 miliona dolara u Dai kriptovaluti. Napad se desio u četvrtak uveče po griničkom vremenu, a servis je do daljeg pauzirao sve transakcije, kako bi sprečio nove gubitke.

PCPress.rs Image

Kompanija je angažovala dve nezavisne firme da istraže inident, ali ni jedna od njih do ovog trenutka nije uspela da otkrije na koji način je tačno izvršen napad. Pretpostavlja se da je u pitanju bio „flash loan“ napad. Ova vrsta napada je poznata među kripto-servisima koji koriste dencentralizovane finansije, koje omogućavaju korisnicima da pozajmljuju ili ponude svoje kriptovalute za pozajmicu, a da na osnovu varijacija u ceni ostvare zaradu. Napad je najverovatnije izveden tako što su hakeri pozajmili novac preko Akropolis-a, ali su nakon toga iskoristili bezbednosnu rupu u softverskom kodu, kako bi izbegli mehanizme upisa pozajmice i „pobegli“ sa novcem.

Iz Akropolis-a su objavili da su identifikovali Ethernum nalog koji je upotrebljen prilikom napada, što će im omogućiti da prate tok kriptovaluta kako one budu menjale vlasnike. Ostale platforme koje se bave sličnim poslom obaveštene su odmah po otkrivanju napada, kako bi se sprečilo „pranje“ ukradenih kriptovaluta kroz njih. Takođe, kompanija je obavestila korisnike pogođene ovim napadom, da razmatra načine na koje će ih obeštetiti zbog gubitka.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: