Opklada SoftBank-a koštala 1,3 milijarde dolara

Ogromne predikcije japanskog milijardera Masajoši Sona poslednjih meseci vezane za investiranje u tehnološke kompanije nisu se isplatile. SoftBank, japanski konglomerat koji je osnovao Son, objavio je u ponedeljak gubitke od 1,3 milijarde dolara, zbog ulaganja u akcije i druge instrumente za šest meseci, završno sa septembrom.

softbank upozorava na gubitke

Velike investicije u septembru

Velike opklade na koje se Son oslanjao da će uspeti desile su se u septembru. SoftBank je tada kupio akcije vredne 4 milijarde dolara, u kompanijama Amazon, Microsoft i Netflix, generišući izloženost od oko 50 milijardi dolara. Neki posmatrači su osnivača i izvršnog direktora SoftBank-a nazvali Nasdakovim “kitom” – teškim udarcem koji ima moć da samostalno pomera tržište.

Son je odbacio ovu tvrdnju odmah nakon objavljivanja, opisujući novu strategiju SoftBank-a za investiranje u visoko likvidne kompanije sa plavim čipovima i derivate kao pilot program. Takođe je izjavio da je to samo 1% od ukupne vrednosti svega što poseduju. Ako ove investicije propadnu, to je šteta od svega 1-2% ukupnog kapitala SoftBank-a.

Cilj SoftBank-a kao jednog od najvećih ulagača na svetu jeste da osigurava svoje rezerve kapitala i novca, a da na drugoj strani i dalje investira u agresivno napredne startupove i kompanije koje će brzo generisati prihode.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: