BIZIT plus

Ulična rasveta koja radi “na vetar”

Tobias Trübenbacher koji studira dizajn u Berlinu, kreirao je uličnu svetiljku sa integrisanom turbinom. Svetiljka tako sama proizvodi energiju uz pomoć vetra, a svetli samo kada je to neophodno.

PCPress.rs Image

U pitanju je koncept Papilio, koji je osmišljen tako da umanji svetlosno zagađenje, te emisiju štetnih gasova. Na taj način se umanjuje štetan uticaj na čoveka, na životinje, te na celokupno okruženje, što je veliki korak budući da se o svetlosnom zagađenju često uopšte ne razmišlja. Zahvaljujući turbinama svetiljke samostalno proizvode energiju, a aktiviraju se uz pomoć senzora koji detektuju pokrete, tako da ne svetle kada u blizini nema nikoga.

Ove svetiljke su se već pokazale kao samoodržive, a još jedna prednost je i to što ne zahtevaju skupe podzemne instalacije. Sve je više onih koji se bave proizvodnjom svetiljki koji rade uz pomoć obnovljivih energija i svetle samo kada je to neophodno, pa bi ulična rasveta uskoro mogla da doživi neophodnu evoluciju.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo zeleni projekat sigurnih kuća u saradnji sa kompanijom Huawei