(Umereno) novi HP Mini 210

HP je predstavio novi netbook računar Mini 210 koji se u osnovnoj verziji ne razlikuje mnogo od starog modela Mini 110, mada je rad na njemu nešto udobniji. Ali, osnovna verzija nije jedina – u gradu je i sexy varijanta… — Bojan Stanojević

HP-mini-210 Puna oznaka novog HP-ovog netbook-a koji smo isprobali jeste HP Mini 210-1040EM PC. Računar je od svojih prethodnika nasledio prepoznatljiv oblik izrazito zaobljenih ivica; poklopac je siv, a ostatak kućišta crn. Ispod poklopca je tastatura slična kao na većini drugih novijih HP-ovih prenosivih računara, sa ravnim tasterima relativno plitkog hoda, a ispod nje je touchpad koji je u odnosu na stari HP mini 110 poboljšan – nešto je veći, a tasteri su postavljeni uz više poštovanja ergonomije.

Pogled na hardver

Ubedljiva većina netbook računara koristi Intel-ovu platformu s procesorom Atom i integrisanom grafikom – ni HP mini nije izuzetak, ali je u odnosu na prethodnika dobio za nijansu brži procesor: Atom N450 radi na 1,66 GHz. Memorija je ostala na 1 GB (može se proširiti na 2 GB), a disk je porastao na 250 GB. Dopalo nam se to što je wireless tipa n, ali ako više volite kablove, moraćete da se zadovoljite brzinom od 100 Mbps – HP ovde nije podržao gigabitni Ethernet. Pohvaljujemo i to što su ugrađena tri USB priključka, a čitač memorijskih kartica prepoznaje sve formate malih kartica, uključujući i xD koji polako pada u zaborav – jedino ćete biti uskraćeni za Compact Flash.

Baterija je, za ovako mali računar, ogromna. Na prvi pogled, ona narušava eleganciju kućišta, jer se prostire ispod donje ivice. Ali, pošto se računar na nju oslanja, zadnji deo kućišta je podignut, kao da ste spustili nožice na tastaturi stonog računara, a to ima pozitivan ergonomski efekat – sve u svemu, uz bolji touchpad, udobnost rada na ovom malom računaru je podignuta iznad proseka. Osim ergonomskog efekta, velika baterija ima i jednu mnogo važniju prednost: njen kapacitet je 62 Wh, što je ovom računaru donelo dugu autonomiju, a nama probleme prilikom testiranja, jer smo morali da čekamo više od pet sati da se završi test Battery Eater. Ovo je ubedljivo najbolji rezultat koji smo do sada videli, premda moramo malo da se ogradimo: slično kao u slučaju tablet netbook-a kompanije Lenovo (takođe opisanog u ovom broju), Windows 7 Starter nije poštovao naš zahtev da Power Plan bude High Performace, već je u nekom trenutku prešao u Balanced. Svejedno, u prosečnim uslovima, uz HP Mini 210-1040EM PC možete očekivati dobrih osam sati rada bez napajanja!

Seks i grad

HP-mini-210-vivienne-tam HP Mini 210-1040EM PC nije jedini Mini 210 koji smo isprobali – u Redakciji je kratko gostovao i Mini 210 Vivienne Tam, koji se pojavljuje u filmu Seks i grad II; promocija u filmu, žive boje i ilustracija u obliku leptira na poklopcu jasno ukazuju da je namenjen ženskom delu populacije. Kako on izgleda kada se posmatra iz ženskog ugla možete pročitati na Pink stranama, a ovde ćemo navesti samo tehničke razlike u odnosu na osnovni model. Mini 210 Vivienne Tam je dobio brži procesor Atom N470 koji radi na 1,83 GHz, memorijski kapaciteti su popunjeni (2 GB), a disk ima za netbook neverovatnih 320 GB. Naravno, elegancija nije smela da bude dovedena u pitanje, pa je ugrađena kompaktnija baterija, gotovo dvostruko manjeg kapaciteta, tako da možete očekivati i dvostruko kraću autonomiju. S manjom baterijom, računar je i lakši, što odgovara ciljnoj grupi, ali se u žargonu težina ponekad koristi i kao sinonim za cenu – tako gledano, Mini 210 Vivienne Tam je prilično „težak”, iako se uz njega dobija Windows 7 Home Premium umesto Starter-a.

HP mini 210
  HP Mini 210 1040em HP Mini 210 Vivienne Tam
Ekran 10,1” 1024*600 LED 10,1” 1024*600 LED
Procesor Intel Atom N450 1,67 GHz Intel Atom N470 1,83 GHz
Memorija 1 GB 2 GB
Disk 250 GB

320 GB

Grafika Intel 3150 Intel 3150
Operativni sistem Windows 7 Starter Windows 7 Home
Preporučena cena 32.990 din 44.900 din
  www.hp.rs  

PC Press

Facebook komentari: